ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Monday, November 28, 2011

Salam from Mexico City

Hi all, salam all the way from Mexico City.. lama sudah aku nda update ni blog.. hehehe.. so many things going on in my life. Anyway now i'm 'suri rumah' di negara jagung ni ada la masa mo update.. tapi nda tau apa mo diceritakan... oh btw happy chinese new year!!! main mercun naga ka kamurang? hahaha...

hmmm... maybe u r wondering how's life in mexico.. ok jak... kalau tgk di tv gambaran Mexico ni panas, desert, kaktus, tequilla, indian, tacos, pti trying to cross the border mo pi US hahaha.. sampai sini tidak la jg macam tu... maklum itu filem suma dari US, yg buruk jak dia kasi masuk di tv.. buat orang takut.. memang ada area yg bahaya, tapi tempat tu dekat2 border la.. sangat jauh dari tempat aku tinggal, mexico ni besaaaaaar... selain aku, ada seorang lagi malaysian tinggal di area yg sama.. married to Mexican jg.. aku nda kenal tapi orang di embassy bilang namanya Siti, satu lagi India kerja di bank tapi area lain, yg lain2 tinggal di luar kawasan Mexico City. Sikit saja dan kebanyakkannya student..

Aku tinggal di area Coyoacan, sini banyak bangunan lama2.. aku suka jalan2 di central Coyoacan.. satu jak la aku nda tahan, jalannya tu pesen lama yg pakai batu2 besar tu bikin sakit kaki dan bikin rusak kerita... cantik la tapi siksa... di kiri kanan ada mansion harga juta2 dollar.. esh esh esh kaya2 jg urang sini ni.. kalau kaya telampau kaya, yg miskin pun telampau juga miskin.. nasib la kami keluarga sederhana saja.. alhamdulillah..



Yg ini jalan dekat kawasan rumah ku, hahahaa aku tinggal di apartment kecil saja tapi aku suka sebab dari apartment kami semua pun dekat.. lagipun hubby ku suka tinggal sini sbb dia boleh jalan kaki saja pigi uni tempat dia mengajar.. uni dia besar, belum lagi aku sempat habis round hehehe.. lagipun mengacau jak nanti.. inshallah nanti aku akan masuk kelas bahasa dekat2 dengan main campus hehehe...

oooh untuk pengetahuan kamu, bahaya mo limpas jalan sini.. sini tiada lampu trafik untuk pejalan kaki, pedestrian crossing lagi la jarang macam baru satu jak aku ternampak itu pun masa aku dan kawan2 ku mo limpas mo kena langgar juga kami oleh kerita.. haish.... baru driver sini gila2 semua, langgar lampu merah sesuka hati.. nda peduli lagi ada orang melintas ka nda.. jadi pandai2 la budget mo limpas kalau nda mo nyawa melayang.. hehehe.. tapi sesetengah tempat tidak la, pemandu berhemah juga hehehe... tapi dekat tempat aku tinggal ni jangan mimpi la.. tapi overall selamat la :)

Sini berlambak juga tu starbucks.. dekat apartment ku jak ada 3.. baru mahal la pula starbucks sini dari di malaysia haha.. tapi ada satu tempat aku suka pigi beli kopi, local punya namanya El Jarocho.. kopinya sedap! local style.. murah lagi pula tu.. tapi kopi saja la.. segala sandwich atau donuts atau apa2 la yg lain aku rasa biasa2 jak nda juga la sesedap starbucks.. tu hari aku beli turkey sandwich siap angus2 lagi bread nya tu.. hadoi.. tapi kopi memang thumbs up!.. hah! tapi sini chocolate drinks manis macam buli dapat kencing manis terus satu kali minum... aku pun nda paham, suka manis durang ni.. sedap la tapi manis telampau.. bubur chacha pun nda manis macam itu.. huhuhu...

Pastu sini ada la pula jual pais jagung ni.. macam di Tandik la pula.. hahaha.. tapi aku nda pernah try sbb hubby ku marah kalau membeli makanan di siring jalan, kotor dia bilang.. aku pun takut jugalah nanti sakit perut la pula.. kan nda pasal2... memang la sini hospital free tapi jangan la cari penyakit kan?

sini ada public school ma hospital dan free seratus persen, services pun bagus juga bah tapi mau tau punya ramai orang.. aku pun nda juga sanggup menunggu, rela aku membayar di hospital swasta dari beratur hehehe... bukan sumbung tapi tinguk keadaan juga la.. kalau aku rasa macam mo pingsan2 nda tahan menunggu bagus la aku pigi swasta saja kalau sakit yg ringan2 ni.. biarlah orang yg betul2 sakit serious tu yg dapat rawatan di public hospital kan? banyak belanja tu kalau pigi swasta.. kira aku ni buat kebajikan la hehehe... (alasan urang malas menunggu giliran)..

apa lagi aku mo cerita...mmm ada banyak, yg lucu, yg bikin geli, yg bikin marah.. macam2.. tapi nanti karang aku sambung cerita membebel ku di blog ni.. aku mo pigi shopping di Oriental, sana saja ada jual bahan2 import dari asia hehehe... bili mihun dulu, mo bikin mihun guring ni.. aik sapa terel masak mee? napa mee guring sa tu macam nda menjadi jak? nda sadap lagi.. cuba ka tulung kasi tips supaya sedap macam di kadai... maklumlah dulu2 mee yg saya selalu masak tu kan mee maggie hahahahahaha...

okay la, adios.. nanti kita cerita2 lagi karang.. pastu lagi banyak gambar la next time, ok babai :D


Tuesday, April 26, 2011

The Journey in Life


As we journey through life we plan our own destinations.Some are obligatory while others are for pleasure.

It is Allah's wish that you make this destination.So it is fortunate that He has chosen you.

As humans we tend to put pleasure before obligations.But somehow if Allah loves you , He will beckon you to perform this beautiful journey of a lifetime.


So on this eventful day, the 23rd of April 2011, you have planned your destination, to be Allah's guest.You are going to perform the Umrah, a most beautiful and memorable one, Insya Allah.


It is an eventful one for you my little sister, as the first is always the hardest.But do not fret, because you are in good Hands as this is the closest you get to be with Allah .


I pray for your safety and hope you'll get through this journey as I see you have a beautiful and confident stride to start your destination.May Allah guide you always.Amin.


Monday, April 25, 2011

UMRAH

Sabtu 23 April 2011 lebih kurang jam 3.00 petang - Adik-adikku yang tersayang, Kee Ismail, Kee Zainal Abidin, Kee Salmiah dan anak buahku Kee Norhana berangkat menunaikan Umrah. Semoga mendapat barakah dan dipermudahkan segala urusan.

Hari Sabtu 23 April 2011 - juga aku bergegas pulang ke kampung untuk ziarah keluarga kerana ayah kepada sepupuku (Jainon) meninggal dunia. Takziah aku ucapkan pada keluarga sepupuku. Semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama-sama orang-orang beriman.

Hari Sabtu 23 April 2011- jam 5.00 petang - Heidi cucuku untuk kali pertama akan ke Kuala Lumpur bersama papamamanya. Heidi akan menyambut ulangtahun Pertamanya di Kuala Lumpur. Selamat Hari Lahir Heidi. Nenek sayang kamu.

Begitu banyak peristiwa manis - pahit - inilah kehidupan.

Friday, March 4, 2011

Lapar? Apa kata cuba masakan di Aeza Cafe :D

Salam semua, apa khabar? Tengahari ni mestilah lapar kan? Jadi saya cadangkan kepada anda yang berada di Kota Kinabalu, cuba la masakan di Aeza Cafe di Api Api Center berdepan dengan Marina Court. Kalau kamu peminat si Paku, ada can kali kamu terjumpa dia di Asia Net di sebelah. Kalau dia masih di KK la, kalau nda kamu terjumpa Paku juga, tapi Paku Pakis la... kakaka...

Ok, apa makanan ada di Aeza Cafe? Jeng jeng jeng...

Waktu breakfast antaranya ada...




Makan nasi campur tengahari pun ada.. antara lauk2 nya...




Ini baru sikit, ada banyak lagi menu... mau sup? Ada... ada banyak pilihan, antaranya yang saya suka...



Mau yang main order ka? Ala Carte pun ada ba.... Antaranya..




Apa macam? Ini baru sikit... cuba lah try, gerenti sedap. Saya rekemen Aeza Special memang sedap ooo... ikhlas cakap..

P/S : Berminat untuk mempromosikan restoran anda? Hubungi saya tapi mesti sanggup kasi makan percuma selama satu minggu... hahaha... just kidding. Selamat makan tengahari, ingat jangan membazir dan makan yg teratur. Bye :)

Tuesday, January 11, 2011

... that's why i love young immature coconut!!!

http://www.bodyecology.com/06/11/16/green_coconut_with_straw.jpg

Imagine, sipping a young coconut water while sitting at the beach, enjoying the majestic view of the golden sea at sunset, whilst my lover is sitting beside me strumming his guitar of a classical melody... paradise. I have a thing for coconut water....and i am craving for a fresh one right now. At most times I prefer having it fresh from it's shell, sometimes  I would add some lemon. I would split the young coconut open and enjoy the yummy jelly.........how I wish I  can have one right now.

Young coconut water is not only delicious, it's beneficial to our health.  The coconut has a natural water filter and the water is sterile until the nut is break open.  It has been used in traditional medicine around the world   to treat a wide variety of health problems including asthma, baldness, bronchitis, bruises, burns, colds, constipation, cough, fever, flu, irregular or painful menstruation, jaundice, kidney stones, lice, malnutrition, nausea, rash, scabies, skin infections, sore throat, swelling, syphilis, toothache, tuberculosis, tumors, typhoid, ulcers, upset stomach, weakness, wounds etc. In Philiphines, coconut tree is highly valued and called 'Tree of Life',

In modern medicine, young coconut water has been known for it's therapeutic effect on urinary and reproductive system. Dr. Eugenio Macalalag,  director of the urology department at the Chinese General Hospital in Philiphines, says that young coconut water has demonstrated its effectiveness in patients suffering from kidney and urethral stone problems. He has been reported success in patients by directly infusing the water into the kidney. The hospital based treatment of 57 patients, 28 female and 29 male with 134 upper urinary stones were examined. Freshly picked young coconut between three to five days or refrigerated between seven to ten days were injected through ureteral catheres, inserted through the ureter to the kidney with 10% stone reduction per day. 134 uretero-renal stones were treated with 37 ureteral stones delivered, and 80 of 86 stones from the kidney dissolved or delivered after 20 to 100% reduction. There were 3% complications, mostly from infection, mainly nosocomial. Chills and fever were seen in the early stage when old (kept in store for a long time) and non-refrigerated young coconut was utilized. According to Dr. Macalalag, even by oral intake young coconut water taken 2 to 3 times a week has been observed to result in significant size reduction of kidney stones. Coconut water is a natural dieuretic so it increase urine flow. This helps to dilute the urine so that the various chemicals in your kidneys such as calcium, phosphates, uric acid, etc. are relatively easy to flush out of your system.

Coconut water can't actually replace blood plasma as it was often claims on many websites, chemical analysis indicates it is closer in makeup to intracellular fluid. It's usually sterile, and when mixed with plasma it behaves like saline solution. It's got fewer electrolytes in it than our bodies are used to and too much potassium,. but generally speaking, coconut transfusions are legit. In Siriraj and Chulalongkorn Medical School Hospital in Bangkok, a medical research has been administered intravenously to a series of 157 patients. There were 11 reactions in this series of infusion - a reaction rate of 7%. The reaction was transitory and has no serious clinical significance. From the research conducted, young coconut water can be used as a source of of potassium, calories, or as a carrier for the injection of sodium salts added to it for the emergency treatment of hypovolemia when other sterile pyrogen free fluids are unavailable.

In this country, there's a lot of stalls at the streets claiming to be selling young coconut water, which is actually not! First of all, the age of young coconut is between six to seven months, it begins to mature on the eight until  it is fully ripe at the age of 14 months.  When a young coconut is split open, it has gelatinous flesh and a clear fluid inside that has the natural sweetness in both taste and smell.  At this stage, the young or immature coconut is at it's ideal age for stable and constant fluid, electrolyte and protein content. However, mature coconuts is the type commonly found at the stalls or groceries, it has small amount of liquid and has thickened hard layer of white meat, both has become less sweet at this age. In most stalls, the coconut water was sold in a cup, mix with looooooooots of sugar. Almost 1/4 of the cup is filled with syrup (liquid sugar or some called it bar sugar??), 2/4 of coconut water (which usually added with tap water), and the rest are ice cubes and coconut meats ... duh!

A study conducted by Department of Pediatrics, Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de Sergipe, São Paulo, Brazil reported that the  chemical composition of coconut water during maturation varies and greatly reduced after the 8th to 9th months, it is also lacking of sodium and glucose concentrations that has potential value as an oral rehydration solution. So it's about time that you realise that you are drinking  fake mature coconut water from the stall.  As you quench your thirst, you can tell that it has lost its magical essence and you are actually killing yourself slowly by drinking lots of sugar and water of questionable hygienic practice!! Hahahah!! Nutrients pun hampir hilang penyakit pula timbul...


http://2.bp.blogspot.com/_GdR7veX_Yaw/SphRgG8rmhI/AAAAAAAAASI/gEoIyH5qzGo/s400/coconut+oil+pic.jpg
Coconut meat is thick and hard
 So what about the meat? You like to eat coconut meat or mix it with your dish, it's not bad for health... Right?!  Well yeah, nothing is bad for health and you are free to eat whatever you like as long as you take it moderately and that includes coconut meat. About 90% of the fat found in thick hardened white meat contains high amount of saturated fat, exceeding the amount found in lard and butter. Saturated fats in general raises both the good cholesterol HDL (High-density lipoprotein) and bad cholesterol LDL (Low-density lipoprotein). So is it good? Is it Bad? It can be bad and good or both, depending of the fat composition in the type of food consumed. For example, let's try to compare an egg and a coconut. An egg contains 27% of Palmitic Acid and 0% Lauric Acid, meanwhile coconut contains 47% of  Lauric Acid and 9% of Palmitic Acid. A large observational study led by researchers at the Harvard School of Public Health showed that consumption of Palmitic Acid resulted in higher serum levels of both HDL and LDL cholesterol. Meanwhile in another study, Lauric Acid found to be the most potent to the LDL increase effect, while make no or little propotional changes in the increase level of HDL. At this point the coconut doesn't seems to be any better than the egg or maybe even worse, however if Palmitic Acid is taken with any trans fat food, it will give a different result where the level of LDL will increase and the HDL decreasing. Thus making the egg a bad choice of dietary since it has very high percentage of Palmitic Acid and cholesterol, and the high level of LDL will aggravate the risks of developing cardiovascular diseases as claims by WHO (World Health Organization). 



Favourably, a raw coconut meat has  no cholesterol, contains 33.9g of fat while 66.1g are nutritional. It is relatively high in minerals such as iron, phosphorus and zinc. However I still think it should be taken moderately tho ;P

Coconut jelly from young coconut is rumored to restores male sexual fluids. It's not clinically proven.
Anyway enough about fats, let's go on with my coco nuts... So put a stop to the  habit of   buying coconut water from the stall because  the truth is you are only having air gula kelapa matang hijau... Huahahaha!!! Well, if you really quench for the real thing, and you happen to live somewhere in Subang area... I know a stall selling authentic young coconut water nearby Sunway College (side gate) and facing the workshop. Satu cangkir besar baru RM2.50, wuik besar punya cangkir ooo mau lemas juga minum saturang.... if it's still there la kalau tiada sudah tu maybe the old man sudah meninggalkan dunia la..or he's out of young coconut coz everybody turn their coconut farm into palm plantation for the bigger bucks...hehehe... oh ada lagi satu bah jual air kelapa dan puding kelapa muda, di mana sudah tu yang ada jual kerang bakar di Sabah tu? Yang jalannya limpas  1B tu... awawawaaaau sedapnya dan tidak boleh dimakan selalu... huhuhu....

Okay, enuf ramblings and lets all claps our hands and sing together... "air kelapa muda memang sedap kalau di minum..." hehehe....

Reference for further reading :
1. Bukolysis: Young coconut water renoclysis for urinary stone dissolution, 198, Eufemio V. Macalalag Jr., M.D., F.I.C.S., F.A.C.S.
2. Coconut Cures : Preventing and treating common health problems with coconut by Bruce Fife, p146
3. Nutrition in the prevention and treatment of disease by Ann M Coulston, Carol Boushey, p 517
4. Saturated fats and the risk of heart disease by Gerald P. McNeil
5. Atherothrombosis and coronary artery disease by Valentin Fuster, Eric J. Topol, Elizabeth G. Nabel  
6.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/290921
7. Clinical experience in intravenous administration  of coconut water by B. Eismen, R.E. Lozano, T. Hager.  p87 to 92

Sunday, January 2, 2011

Bila adik-beradik sudah berkumpul...

Salam, apa khabar semua. Selamat menyambut tahun baru. Bagaimana kamu menyambut kedatangan tahun baru 2011? Ada yang ber 'bbq'... ada yang pergi tengok 'fireworks', ada yang keluar makan satu keluarga. Aku tahun ni duduk rumah batuk2 jak, kejangkitan si Otok masa tinggal di Casa Tiara. Lagipun tiada mood juga mo sambut2 New Year... bak kata kakak ku yang sulung Kee Nur : "tahun baru, perangai lama, tiada kelainan..." macam tu ka tu? hahahahaaa... apa pun aku mau mengambil kesempatan pada hari ini 2.1.2011 untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru. hmm... aku gerenti tarikh 20.11.2011 nanti banyak orang mo kahwin... hahahaaa...lari topik sekejap..

 si Adik bilang dia takut nengok gambar ni, cam Chucky bilangnya... hahahahaa... 

Kalau difikir2 kan sambutan tahun baru kalau ramai-ramai berkumpul tu mungkin meriah laaa, tapi kalau keluarga sudah berkumpul tiada sambutan pun rasa meriah juga.  Sebab bila berkumpul cerita2 kenangan masa zaman kanak-kanak yang mencuit hati pun terkeluar. Baru-baru ini, adik-beradik anak-anak Kee Abdul Jalil berkumpul tinggal bersama2 dalam satu apartment sederhana beramai-ramai. Yang lelaki tidur di luar, yang perempuan tidur dalam bilik, ada 3 bilik semuanya. Mujur juga dorang ni sabar bila ku sumbat tinggal di sana, ipar2 pun sporting saja.  Apa lagi yang suami isteri bah tidur terpisah2 le pulak, cian... Bukan juga aku nda terfikir mo tempah 2 unit tapi apa boleh buat, ada tinggal satu unit saja yang kosong, kalau ikutkan pun aku sebenarnya mo tempah di Subang Avenue nampak cam lebih bagus sikit tapi awal2 lagi sudah tiada kosong... jadi, terimalah seadanyaaa... kih kih kih... Kepada yang kaum lelaki, sorry la kamu terpaksa tidur di luar, jangan mareeee... 

Andu bah cian... tidur di luar....

Sebenarnya tujuan kami tinggal di sini pun bukan untuk bercuti, tapi untuk memberi moral support kepada abang kami Kee Zainal Abidin yang menjalankan pembedahan 'open heart surgery' baru-baru ni. Lokasi apartment tu dekat dengan hospital, boleh jalan kaki. Tu lah tujuan sebenarnya... Syukurlah pembedahan abang kami berjalan lancar dan selamat, dan kini keadaan abang kami semakin pulih, mudah-mudahan Allah berikan dia kesihatan yang baik, pulih sepenuhnya, kekal sihat, bahagia, panjang umur dan rezeki yang berpanjangan. Amin



  
Antara beberapa gambar kenangan ketika sanak saudara berkunjung di rumah Dtk Hj Kee Zainal Abidin, dua hari sebelum tarikh pembedahannya.
 
Ada kelebihan juga bila tinggal sama2 di apartment begini, kalau duduk bercerita berjam2 pun boleh, tidak perlu bayar minuman. Paling2 pun hint yang paling best bila minta bikin kan kopi, "aaaik... apa ko minum tu? cam sedap....." heheheheee... paham2 sudah laitu mo kena bikin kopi satu jug. Lepas tu senang bila kami mau duduk ramai-ramai baca Yasin. Kalau di hotel bukan tidak boleh, tapi agak sukar sikit la mo buat beramai-ramai serentak. Kelemahannya, bila saturang sakit semua terjangkit... ini lah gara2 si Otok ni satu unit tekena demam selesma, dia bawa virusnya dari Kota Marudu tau...hahaha...
.
si Yah bercerita dengan penuh semangat dan aksi


 Kasut para penghuni B-11, semua orang simpan kasut dalam rumah takut kena curi konon...

Kami semua dalam unit tu seramai 13 orang tau, termasuk si Ashraf kecik sudah 14 orang!!! Hahahaha... hebatkan boleh juga kami tidur begitu. Teringat kalau raya di kampung masa aku kecik2, bila semua adik-beradik balik ke kampung dengan keluarga, masing-masing tidur berhamburan di luar di atas lantai.. sofa semua tolak pigi luar supaya luas living room tu... memang best. Memang kebiasaan mesti ada yang tidur lewat atau nda tidur sampai pagi sebab jual temberang... berlawan2 cerita lawak siapa paling lucu di dapur sambil minum kopi tumbuk kaw kaw punya...Di sini pun sama juga, tidur lambat bangun awal. Bangun2 jak sambung cerita... maklumlah jarang dapat berkumpul bergini, masing2 pun sudah punya komitmen.


Masa tinggal di apartment ni kami masak sendiri...ehem.. pembetulan, kami di masakan makanan masakan sendiri taukeh Aeza Cafe yang memanglah terer masak, orang kata kalau dia rebus batu pun buli jadi sadap.. Bertuahnya kami ni...


Aku tau apa kamu fikir, aku ni dari tadi menggambar seja, aku nda tolong ka? wui wui... tolong sikit, ni aku tulung potong sayur... hahahahahaaa... hmm... aku suruh si Yah gambar aku cuci piring tapi dia nda mau, ceh... kalau nda buli aku buat skrip lagi...

 
tadaaaaaaaaaa... sudah siap masak ni... yummm yumm.... Ikan masak suami isteri atau pun masam manis, keh keh keh... sedap ni...


 Ini sup ikan belanak, sedaaaaaaaaaaaaap nya...

Masa makan la paling best, memang ngam la kalau ada darah Cina tu masih juga mo makan dalam mangkuk... yang silapnya ada kah makan pakai sinduk, sia sia jak aku beli tu chopstik... jadi kayu reput laitu... hehehehe... orang Korea yang makan nasi dalam mangkuk pakai sinduk... betul ka kita ni berdarah cina ni? Darah Kimaragang lebih kuat kali, tapi kalau gitu mesti mo makan linopot baru ngaaaaaaamm... hehehe...




Oklah tamat cerita untuk kali ni, kepada semua penghuni B-11, aku meminta maaf atas segala salah dan silap aku. Biasalah aku ni bukan perfect, manusia biasa yang ada banyak kelemahan.  Di campur lagi perasaan semua orang pada ketika ini bercampur-baur, penuh kerisauan dan tekanan, jadi ada yang cepat marah ada juga yang cepat merajuk kan? hehehehe.... Di harap kamu semua sudi la memaafkan aku. Kepada yang singgah membaca coretan aku ni, tima kaceh banyak2, inshallah nanti aku tulis lagi kisah2 yang lain.  Aku minta maaf la kalau cerita aku ni nda best sampai pembaca tertidur atas keyboard.. Akhir sekali, saya ingin mengakhiri kisah kali ini dengan ucapan salam hormat, salam sejahtera dan salam sayang... bye~ Selamat Tahun Baru!!! ....;-)

P/S tahun ni tahun apa? bluuuuuuuuurrr.....