ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Wednesday, February 1, 2012

mencari restoran cina di Coyoacan

hola! buenas! salam.. apa cerita? pagi ni aku teringin betul mo makan mangga jadi aku potong la sebiji yg kami beli hari tu... eee punya la bah kelat dan masam, terus ku tuang honey.. masih jugak masam... betul la hubby ku cakap buah di pasaraya tu nda bagus jangan beli tapi aku ni degil nda la juga pandai sabar mo juga makan mangga jadi dibeli juga yg di pasaraya tu.. nah kan padan muka, kelat masam... pfffttt...

anyway hari ni aku mo cerita kisah aku yg kepingin mo makan di restoran cina.. macam2 la bah aku kepingin sekarang ni sejak tinggal sini.. semua yg nda ada lagi tu hahahahaa... jadi ni kali mo pi makan di restoran cina harap la macam di malaysia.. jadi sehari sebelum chinese new year pigi la aku ma hubby ku shopping di Oriental (sini jak pasaraya ada jual barangan dari asia tapi mahal bukan main).. pastu plan singgah makan di restoran cina.. mencari la ni.. hubby ku bilang ada satu di Coyoacan jadi ke sana la kami ni.. tau2 restoran yg di bilang hubby ku tu sudah tutup, pindah entah pi mana.. ada la juga sebuah lagi namanya Kowloon Cafe, bukan main ramai orang beratur ni sampai booking nama dan duduk2 di luar tunggu giliran.. amboi sedap sangat ka? ku tanya hubby ku? mesti sedap kan ni kalau ramai begini? selamba jak hubby ku explain... sini restoran cina susah cari yg original.. restoran ni sudah ubah menunya dan masakannya pun sudah macam masakan mexican.. orang suka pigi sebab restoran cina ni murah.. adis.. sungguh tidak menarik hati mendengar penjelasan hubby ku ni... aku pun belek2 menu yg diletak di luar restoran, eeee... punyalah nda menarik ni.. kalau la nasi goreng saja macam sedap lagi aku masak sendiri... ish... tapi nda apa pasal lama sudah kami menunggu di luar campur lagi aku ni curious mau tau apa kah rasa masakan cina ala mexican ni? jadi nda apalah... try sajalah... last2 sampai juga giliran kami...

Bagus juga restoran ni bersih, tandasnya pun bersih.. ada saja pekerja lap2 lantai.. bagus2 sekurang2nya bersih kan.. tapi yg aku perasan semua pekerjanya orang mexican, aku agak2 mesti yg tukang masak pun mexican la ni... di kasi la kami menu, mengorder la kami set makanan yg konon kira popular di restoran tu... aku baca2 juga menu tapi limited la bah spanish aku ni kan.. hahaha...

antara yg aku tau
pollo = ayam,
pavo = turkey,
carne = meat (beef laitu),
sopa = soup,
manzana = apple
naranja = orange
fish = pescado
cerdo = babi

hahaha... sini kalau dia bilang carne saja tu maknanya daging lembu la tapi kalau tulis carne de cerdo tu makanya daging babi.. hah! satu lagi chicharrón biasanya dibuat dari kulit dan lemak babi so kalau pi kedai beli keropok tu jangan beli chicharrón.. hehehe.. tapi biasanya di bungkusan kerupuk tu pun ada gambar babi..besar lagi.. senyum2 tu babi menengok orang yg mau membelinya.. itu kalau pura2 nda nampak no komen la hahaha... sedap barangkali tu kan? hahahaha... anyway, berbalik kepada cerita asal aku pun excited jugalah mo tinguk apakah rupa makanan yg sampai nanti..

tapi sekali sampai... ah sedihnya hati aku, nda ada langsung rasa masakan cina ni kecuali la nasi goreng tu.. itupun alalala punya la nda pandai bikin nasi goreng... nasib la di meja ada diletak juga kicap ma cili padi... apa lagi ku tuang semua la kalau tidak nda la aku termakan... macam juga restoran cina yg biasa, mula2 sebelum hantar main dish di kasi kami sup... ini sup pun la.. ada pasta lagi di dalam.. pelik2 rasa.. hampir2 macam sup sayur tapi ada pasta, daging lembu ma ayam, pastu tiba2 ada rasa manis2... rupanya udangnya pula manis... adoi.. ini barulah macam2 rasa hahaha..


yg kelakar dalam menu ada tulis satay.. sejak hubby ku termakan satay di KK, excited la dia... curious dia jadi mengorder la kami satay... ingatkan macam satay kita, sekali sampai berabis aku ketawa...mo tinguk rupa satay tu? jeng jeng jeng...

hahaha... ini daging ayam macam di tuang sos mayonis campur honey jak... nda sedap ooo... di taruh lagi kacang konon... argh macam muntah kucing jak rupanya hahaha (penjahat aku ni.. adakah muntah kucing)... sudah di order kan terpaksa la makan, hubby ku ni pantang membazir makanan kalau aku nda kasi habis membebel la nanti dia.. apalagi ku asing2 ayam tu dari sosnya yg ganjil tu, pastu ku siram ma kicap la... selesai masalah hahahaha...

Nasi gorengnya lagi, ayam gorengnya pun teruk rasa... hmmm nda aku dapat upload gambarnya entahlah kenapa ni blogger susah betul mo upload gambar nasi goreng tu... yg lain2 senang jak sekejap jak sudah upload.. telampau teruk kali rupanya dan rasanya sampai blogger pun nda sudi mo kasi masuk hahahaa... nda apalah lain kali aku try lagi upload...

selain nasi goreng, ayam goreng, ada juga konon wantan gorent tapi itu wantan jangan cakaplah... keras macam kulit kerang saja.. besar tepung dari isi..

tapi ada jugalah yang sedap, ais krim buahnya memang terbaik dari ladang la... sedap yg amat.. yg ini ais krim naranja, sedap! hubby ku order ais krim buah local dipanggil mamey, sedap betul tu buah.. sorilah tiada sempat ku gambar sudah habis kena makan oleh hubby ku hahaha...lain kali la kalau ku beli buah tu ku upload gambarnya... :)

penutup cerita, patutlah nda ada orang cina satu pun ikut berbaris... aku saturang jak asian yg berbaris di sana.. rupanya nda sedap pun... campur juga mungkin pasal nda ada babi hahaha... sekian... semuga gumbira selalu, chiao...nanti cerita2 lagi, hasta luego ;)

Monday, November 28, 2011

Salam from Mexico City

Hi all, salam all the way from Mexico City.. lama sudah aku nda update ni blog.. hehehe.. so many things going on in my life. Anyway now i'm 'suri rumah' di negara jagung ni ada la masa mo update.. tapi nda tau apa mo diceritakan... oh btw happy chinese new year!!! main mercun naga ka kamurang? hahaha...

hmmm... maybe u r wondering how's life in mexico.. ok jak... kalau tgk di tv gambaran Mexico ni panas, desert, kaktus, tequilla, indian, tacos, pti trying to cross the border mo pi US hahaha.. sampai sini tidak la jg macam tu... maklum itu filem suma dari US, yg buruk jak dia kasi masuk di tv.. buat orang takut.. memang ada area yg bahaya, tapi tempat tu dekat2 border la.. sangat jauh dari tempat aku tinggal, mexico ni besaaaaaar... selain aku, ada seorang lagi malaysian tinggal di area yg sama.. married to Mexican jg.. aku nda kenal tapi orang di embassy bilang namanya Siti, satu lagi India kerja di bank tapi area lain, yg lain2 tinggal di luar kawasan Mexico City. Sikit saja dan kebanyakkannya student..

Aku tinggal di area Coyoacan, sini banyak bangunan lama2.. aku suka jalan2 di central Coyoacan.. satu jak la aku nda tahan, jalannya tu pesen lama yg pakai batu2 besar tu bikin sakit kaki dan bikin rusak kerita... cantik la tapi siksa... di kiri kanan ada mansion harga juta2 dollar.. esh esh esh kaya2 jg urang sini ni.. kalau kaya telampau kaya, yg miskin pun telampau juga miskin.. nasib la kami keluarga sederhana saja.. alhamdulillah..



Yg ini jalan dekat kawasan rumah ku, hahahaa aku tinggal di apartment kecil saja tapi aku suka sebab dari apartment kami semua pun dekat.. lagipun hubby ku suka tinggal sini sbb dia boleh jalan kaki saja pigi uni tempat dia mengajar.. uni dia besar, belum lagi aku sempat habis round hehehe.. lagipun mengacau jak nanti.. inshallah nanti aku akan masuk kelas bahasa dekat2 dengan main campus hehehe...

oooh untuk pengetahuan kamu, bahaya mo limpas jalan sini.. sini tiada lampu trafik untuk pejalan kaki, pedestrian crossing lagi la jarang macam baru satu jak aku ternampak itu pun masa aku dan kawan2 ku mo limpas mo kena langgar juga kami oleh kerita.. haish.... baru driver sini gila2 semua, langgar lampu merah sesuka hati.. nda peduli lagi ada orang melintas ka nda.. jadi pandai2 la budget mo limpas kalau nda mo nyawa melayang.. hehehe.. tapi sesetengah tempat tidak la, pemandu berhemah juga hehehe... tapi dekat tempat aku tinggal ni jangan mimpi la.. tapi overall selamat la :)

Sini berlambak juga tu starbucks.. dekat apartment ku jak ada 3.. baru mahal la pula starbucks sini dari di malaysia haha.. tapi ada satu tempat aku suka pigi beli kopi, local punya namanya El Jarocho.. kopinya sedap! local style.. murah lagi pula tu.. tapi kopi saja la.. segala sandwich atau donuts atau apa2 la yg lain aku rasa biasa2 jak nda juga la sesedap starbucks.. tu hari aku beli turkey sandwich siap angus2 lagi bread nya tu.. hadoi.. tapi kopi memang thumbs up!.. hah! tapi sini chocolate drinks manis macam buli dapat kencing manis terus satu kali minum... aku pun nda paham, suka manis durang ni.. sedap la tapi manis telampau.. bubur chacha pun nda manis macam itu.. huhuhu...

Pastu sini ada la pula jual pais jagung ni.. macam di Tandik la pula.. hahaha.. tapi aku nda pernah try sbb hubby ku marah kalau membeli makanan di siring jalan, kotor dia bilang.. aku pun takut jugalah nanti sakit perut la pula.. kan nda pasal2... memang la sini hospital free tapi jangan la cari penyakit kan?

sini ada public school ma hospital dan free seratus persen, services pun bagus juga bah tapi mau tau punya ramai orang.. aku pun nda juga sanggup menunggu, rela aku membayar di hospital swasta dari beratur hehehe... bukan sumbung tapi tinguk keadaan juga la.. kalau aku rasa macam mo pingsan2 nda tahan menunggu bagus la aku pigi swasta saja kalau sakit yg ringan2 ni.. biarlah orang yg betul2 sakit serious tu yg dapat rawatan di public hospital kan? banyak belanja tu kalau pigi swasta.. kira aku ni buat kebajikan la hehehe... (alasan urang malas menunggu giliran)..

apa lagi aku mo cerita...mmm ada banyak, yg lucu, yg bikin geli, yg bikin marah.. macam2.. tapi nanti karang aku sambung cerita membebel ku di blog ni.. aku mo pigi shopping di Oriental, sana saja ada jual bahan2 import dari asia hehehe... bili mihun dulu, mo bikin mihun guring ni.. aik sapa terel masak mee? napa mee guring sa tu macam nda menjadi jak? nda sadap lagi.. cuba ka tulung kasi tips supaya sedap macam di kadai... maklumlah dulu2 mee yg saya selalu masak tu kan mee maggie hahahahahaha...

okay la, adios.. nanti kita cerita2 lagi karang.. pastu lagi banyak gambar la next time, ok babai :D


Tuesday, April 26, 2011

The Journey in Life


As we journey through life we plan our own destinations.Some are obligatory while others are for pleasure.

It is Allah's wish that you make this destination.So it is fortunate that He has chosen you.

As humans we tend to put pleasure before obligations.But somehow if Allah loves you , He will beckon you to perform this beautiful journey of a lifetime.


So on this eventful day, the 23rd of April 2011, you have planned your destination, to be Allah's guest.You are going to perform the Umrah, a most beautiful and memorable one, Insya Allah.


It is an eventful one for you my little sister, as the first is always the hardest.But do not fret, because you are in good Hands as this is the closest you get to be with Allah .


I pray for your safety and hope you'll get through this journey as I see you have a beautiful and confident stride to start your destination.May Allah guide you always.Amin.