ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Wednesday, February 1, 2012

mencari restoran cina di Coyoacan

hola! buenas! salam.. apa cerita? pagi ni aku teringin betul mo makan mangga jadi aku potong la sebiji yg kami beli hari tu... eee punya la bah kelat dan masam, terus ku tuang honey.. masih jugak masam... betul la hubby ku cakap buah di pasaraya tu nda bagus jangan beli tapi aku ni degil nda la juga pandai sabar mo juga makan mangga jadi dibeli juga yg di pasaraya tu.. nah kan padan muka, kelat masam... pfffttt...

anyway hari ni aku mo cerita kisah aku yg kepingin mo makan di restoran cina.. macam2 la bah aku kepingin sekarang ni sejak tinggal sini.. semua yg nda ada lagi tu hahahahaa... jadi ni kali mo pi makan di restoran cina harap la macam di malaysia.. jadi sehari sebelum chinese new year pigi la aku ma hubby ku shopping di Oriental (sini jak pasaraya ada jual barangan dari asia tapi mahal bukan main).. pastu plan singgah makan di restoran cina.. mencari la ni.. hubby ku bilang ada satu di Coyoacan jadi ke sana la kami ni.. tau2 restoran yg di bilang hubby ku tu sudah tutup, pindah entah pi mana.. ada la juga sebuah lagi namanya Kowloon Cafe, bukan main ramai orang beratur ni sampai booking nama dan duduk2 di luar tunggu giliran.. amboi sedap sangat ka? ku tanya hubby ku? mesti sedap kan ni kalau ramai begini? selamba jak hubby ku explain... sini restoran cina susah cari yg original.. restoran ni sudah ubah menunya dan masakannya pun sudah macam masakan mexican.. orang suka pigi sebab restoran cina ni murah.. adis.. sungguh tidak menarik hati mendengar penjelasan hubby ku ni... aku pun belek2 menu yg diletak di luar restoran, eeee... punyalah nda menarik ni.. kalau la nasi goreng saja macam sedap lagi aku masak sendiri... ish... tapi nda apa pasal lama sudah kami menunggu di luar campur lagi aku ni curious mau tau apa kah rasa masakan cina ala mexican ni? jadi nda apalah... try sajalah... last2 sampai juga giliran kami...

Bagus juga restoran ni bersih, tandasnya pun bersih.. ada saja pekerja lap2 lantai.. bagus2 sekurang2nya bersih kan.. tapi yg aku perasan semua pekerjanya orang mexican, aku agak2 mesti yg tukang masak pun mexican la ni... di kasi la kami menu, mengorder la kami set makanan yg konon kira popular di restoran tu... aku baca2 juga menu tapi limited la bah spanish aku ni kan.. hahaha...

antara yg aku tau
pollo = ayam,
pavo = turkey,
carne = meat (beef laitu),
sopa = soup,
manzana = apple
naranja = orange
fish = pescado
cerdo = babi

hahaha... sini kalau dia bilang carne saja tu maknanya daging lembu la tapi kalau tulis carne de cerdo tu makanya daging babi.. hah! satu lagi chicharrón biasanya dibuat dari kulit dan lemak babi so kalau pi kedai beli keropok tu jangan beli chicharrón.. hehehe.. tapi biasanya di bungkusan kerupuk tu pun ada gambar babi..besar lagi.. senyum2 tu babi menengok orang yg mau membelinya.. itu kalau pura2 nda nampak no komen la hahaha... sedap barangkali tu kan? hahahaha... anyway, berbalik kepada cerita asal aku pun excited jugalah mo tinguk apakah rupa makanan yg sampai nanti..

tapi sekali sampai... ah sedihnya hati aku, nda ada langsung rasa masakan cina ni kecuali la nasi goreng tu.. itupun alalala punya la nda pandai bikin nasi goreng... nasib la di meja ada diletak juga kicap ma cili padi... apa lagi ku tuang semua la kalau tidak nda la aku termakan... macam juga restoran cina yg biasa, mula2 sebelum hantar main dish di kasi kami sup... ini sup pun la.. ada pasta lagi di dalam.. pelik2 rasa.. hampir2 macam sup sayur tapi ada pasta, daging lembu ma ayam, pastu tiba2 ada rasa manis2... rupanya udangnya pula manis... adoi.. ini barulah macam2 rasa hahaha..


yg kelakar dalam menu ada tulis satay.. sejak hubby ku termakan satay di KK, excited la dia... curious dia jadi mengorder la kami satay... ingatkan macam satay kita, sekali sampai berabis aku ketawa...mo tinguk rupa satay tu? jeng jeng jeng...

hahaha... ini daging ayam macam di tuang sos mayonis campur honey jak... nda sedap ooo... di taruh lagi kacang konon... argh macam muntah kucing jak rupanya hahaha (penjahat aku ni.. adakah muntah kucing)... sudah di order kan terpaksa la makan, hubby ku ni pantang membazir makanan kalau aku nda kasi habis membebel la nanti dia.. apalagi ku asing2 ayam tu dari sosnya yg ganjil tu, pastu ku siram ma kicap la... selesai masalah hahahaha...

Nasi gorengnya lagi, ayam gorengnya pun teruk rasa... hmmm nda aku dapat upload gambarnya entahlah kenapa ni blogger susah betul mo upload gambar nasi goreng tu... yg lain2 senang jak sekejap jak sudah upload.. telampau teruk kali rupanya dan rasanya sampai blogger pun nda sudi mo kasi masuk hahahaa... nda apalah lain kali aku try lagi upload...

selain nasi goreng, ayam goreng, ada juga konon wantan gorent tapi itu wantan jangan cakaplah... keras macam kulit kerang saja.. besar tepung dari isi..

tapi ada jugalah yang sedap, ais krim buahnya memang terbaik dari ladang la... sedap yg amat.. yg ini ais krim naranja, sedap! hubby ku order ais krim buah local dipanggil mamey, sedap betul tu buah.. sorilah tiada sempat ku gambar sudah habis kena makan oleh hubby ku hahaha...lain kali la kalau ku beli buah tu ku upload gambarnya... :)

penutup cerita, patutlah nda ada orang cina satu pun ikut berbaris... aku saturang jak asian yg berbaris di sana.. rupanya nda sedap pun... campur juga mungkin pasal nda ada babi hahaha... sekian... semuga gumbira selalu, chiao...nanti cerita2 lagi, hasta luego ;)

5 comments:

Anonymous said...

Your style is very unique in comparison to other people I've read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I'll just book mark this blog.
Here is my blog post : same day payday loans

Anonymous said...

I used to be suggested this website via my cousin.
I am no longer sure whether this publish is written via him as no one else know
such distinctive about my problem. You're amazing! Thank you!

Here is my page; www.clubesquinavarra.com

Anonymous said...

buy ativan lorazepam 1mg how long does it last - ativan mail order

Anonymous said...

Wow, awesоme blog layout! How long haνe you been blοgging
for? you make blogging loοk eаѕy.
The overall look of yοur wеb sіte is excеllent, as
wеll aѕ thе contеnt!


Visit my ѕitе: payday

Anonymous said...

I will bе posting my own νeгsion оf this as
sοon as I've looked into it with more consideration. For now I'll
juѕt say I'm not certain about it.

Also visit my homepage ... fast cash loan no credit check