ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Friday, December 18, 2009

Selamat Pengantin Baru Sarah Jane & Jumat

Saya bagi pihak team Kee Heritage ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada Sarah Jane dan juga pasangannya Md Jumat yang telah melangsungkan majlis pernikahan pada malam 18 Dec bertempat di K6 Likas Jaya. Semoga perkahwinan ini berkekalan hingga ke anak cucu dengan penuh kebahagiaan. Amin.




Pictures credit to Rozlee Idris

minta puji sket...

Haha.. tiada apa2 just wanna minta pujia sket.. this is the 3rd time gambar aku kena featured. well bulan lepas la. ini la gambar2 yg kena featured di journal tu. kembang kampis lubang idung buli masuk sudu sup sudah...padahal belum lagi apa2 pun, bukan best sangat lagi.. nda tau la di kali lain, kembang macam gelas atau mangkuk megi.. hahahaha...



This is a macro shot of a the millions of drops on a daffodil. Ada dua version black and white and color. Yang di bawah ni aku namakan Solitude. Okaylah enuff bragging, tell me what u really think?




Thursday, December 3, 2009

BERKHATAN

Anakku selamat di khatankan pada 1 Dec 2009 di Klinik Permai Poly Putatan. Mulanya aku bimbang juga, takut2 anakku kesakitan yang teruk - tapi Alhamdullilah nampaknya ok je dia. Hari tu ramai jugalah budak-budak yang berkhatan, maklumlah cuti sekolah.

Aku nda ikut masuk tempat berkhatan tu, takut bah aku menengok, aku duduk je diruang tempat menunggu bersama ibu-ibu dan anak-anak mereka yang sedang menunggu dikhatan. Aku dengar ada budak menjerit, mungkin ketakutan tu. Aku tanya budak yang sudah dikhatan, kalau sakit, dia bilang 'nda juga tapi geli' he he he. 'Bah baguslah tu kalu geli je nda juga sakit,' ku bilang.

Aku masih ingat lagi dulu adek2 dan anak2 buah ku berkhatan - mereka asyik terbaring berjijir bah diruang tamu sambil kain sarung diikat keatas. He he he sekarang ni nda sudah begitu, lepas khatan, budak-budak boleh bejalan-jalan pakai seluar lagi. Ada lagi teknik baru kunu nda paya dijahit - dikasi tutup macam orang afrika yang pakai buah bikin tutup 'loloi' dia he he he.

Friday, November 20, 2009

Random Groovyness :P



This is a photograph I took and uploaded on my online gallery, called it Psychedelic Drops. No editing except for the watermark. The sunlight from the window was reflected on both the drops and surface creating this colorful creation. Does it remind you of anything? Hehe..  Today I logged in to my gallery account and found out it has been featured in the weekly Friday Far Out Features journal under the Random Groovyness (Photograph) section by....guess who..  The Hippies Club.. Hahaha... Peace :P

Friday, November 13, 2009

Life Isn't Always Sunshine

I was on my way home. Suddenly my mobile phone rang. A friend who had not called me for a while was on the line. After the usual greetings, she told me that she would like to see me. I said I'm just about reach my home after the whole morning out in the city. I then told her to come and visit me at home. She promised me she would make it the next day. Since she had been away on a trip overseas, maybe she had some gift to hand over to me. He he he.
Actually I just had tea in town with another friend from out of town. This friend had told me about her cashflow problem. Funny why she thinks I could give her some advice on such matters. I had worked for a Government Agency that manages GLCs but I myself had never embarked on any kind of business of my own. She told me that her first venture - a Cafe was a flop. She lost almost a hundred thousand ringgit on that venture. So I said why didnt she sell the shop? And having reflected it in my mind, I said - "no buyers?" and she said 'yes'.
Now she is operating a Canteen in a Higher Institution of Learning. She said that she could make average RM2,000.00 a day but because she had no Operating Capital, everything is bought on credit. For the last six months she had not received payment on food supplied and that she is three months due on rental. She's got notice to pay. I told her maybe she could approach the bank for credit - she said she could not because she had been blacklisted - see she had guaranteed a friend - and this friend had defaulted on her loan. Now she (my friend) is on the receiving end due to her friend's non compliance to pay the loan. What is your views - how could she get the capital to continue her venture and make money out of it?

Tuesday, November 10, 2009

TERMINAL BUS - INANAM

Pada Hari Sabtu (28 Nov 2009) yang lalu aku pigi Terminal Bus Inanam - kakak iparku mau balik Sandakan.


Eeeeeh ngeri aku meninguk - adakah patut orang-orang disitu mengejar penumpang macam memaksa saja bunyinya - macam mengertak pun ada - menyuruh orang membeli tikit dari diaurang. Nasib baik kakak iparku ni rupanya sudah biasa - tikit sudah dia suruh orang lain beli - ndalah dia dibubut-bubut(kejar) sebab dia sudah ada tikit.

Waktu kami duduk-duduk menunggu bas bertolak adalah satu orang putih (mau juga diurang ni naik bas bah). Apa lagi dikejar entah berapa orang - ada kali empat lima orang masing-masing berebut-rebut menyuruh orang putih tu membeli tikit dari tempat diaurang. Nasib baik ada dua orang Pegawai Penguatkuasa Dewan Bandaraya yang mengawal keadaan. Tapi bikin takut bah - rasa-rasanya dua orang Pegawai Penguatkuasa ni macam nda cukup bah. Patut juga ada polis bah menjaga keadaan disini.

Saturday, October 31, 2009

Bling Bling



Assallamualaikum and Greetings !

Good news .. BLING BLING brooches come into town.

If you like BLING BLING ... you are in for a treat. Shiny, sparkling, flashy, intricately design .. BLING BLING brooches.

Big, lightweight, sparkling, in several colors .. pink, blue, green, flashy white .. you name it.

Several shape .. leaf, butterfly, love, flowers etc ...The pic is just a sample. Btw .. that small brooch is not included. Only the big one.

Price : RM15.00 only.
Postal cost : RM2.00 only (In Malaysia); outside Malaysia -- i will let you know.

If you are interested you can e-mail me at keeaida@gmail.com

Sunday, October 25, 2009

Tahniah kepada Datuk Kee Zainal Abidin Kee Abdul Jalil




Datuk Kee Zainal Abidin Kee Abdul Jalil

Saya ingin mengambil kesempatan ini selaku wakil seluruh warga Kee Heritage mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Kee Zainal Abidin Kee Abdul Jalil yang telah menerima pengiktirafan PGDK dan mendapat pengiktirafan Datuk. Tahniah diucapkan kepadanya dan isterinya Datin Latipah Sidek serta ahli keluarganya.

Tuesday, October 13, 2009

SAMURAI






Kemarin (12 Oct 2009) aku bawa si Faiz tambah darah di Wad Thalasemia di Hospital Likas. Sambil menunggu aku menonton TV, tiba-tiba jiran ku disebelah (dia pun bawa anaknya tambah darah) bercerita. Katanya 'semalam ada orang mati kena 'samurai' di Flat Telipok Ria'. Wow terkejut aku mendengar. Menurutnya lagi yang kena 'samurai' tu kononnya 'orang Suluk' dan yang menyerang tu 'orang Bugis'.
Dia bilang lagi, kenapa pula dia inda sedar - padahal menurut kawannya yang tinggal di Flat yang sama, polis telah menembak empat das tembakan.
Eeee ngerilah mendengar cerita ni. Aku kasi tau Dadi si Faiz, terus dia telefon saudaranya yang juga tinggal di 'Telipok Ria', tapi nda di jawab. Bikin takut betul - sepatutnya penduduk perumahan murah ni dipantau dan dipilih-pilih bah orang yang dikasi tinggal di sana.

Friday, October 9, 2009

FACEBOOK

Hi, Lama betul nda posting sini, he he he sekarang ni asyik buka FB lah pula. Hari ini tiba-tiba pula terbuka ni blog - aku hampir2 ndak dapat lagi membuat posting disini ni sebab lupa password - bukan lupa lirik.
Sudah banyak yang berlaku antaranya anakku Sly dah kahwin. Si Baby sudah melahirkan anak keempat - anak lelaki yang ditunggu-tunggu. Dia sudah juga berpindah kerumah barunya. Bolehlah tahan - si Baby kan 'Interior Designer' dan Hubbynya pula 'Kontraktor'nya - kan pasangan yang cocok gitu. Satu design satu lagi buatkan.
Apalah aku membebel ni............ emmmmm - another good news - si Iduk sudah diiktiraf sebagai publisher - emmmm nda sabar aku mau menengok 'The Kee Book' hasil karyanya tu. Siapa-siapa yang mau publish 'karya' masing-masing boleh hubungi dia - Royalty ? Boleh dirunding bu'.
Wahai peminatku - adakah ni kwa kwa kwa - Si AragangTandek nda dapat posting diblognya lagi sebab .....? Jeng jeng jeng ............adakah patut dia lupa 'passwordnya'. Jadi sabar ya geng kalu mau follow si Aragang - buka aje 'keeheritage blog ni.

Wednesday, September 23, 2009

Koobface Virus attacking social network (Facebook included), be aware!!!

Yesterday I received an inbox message in my facebook account from one of my contacts. The subject was "Congratulations you are on TV". I knew right away it was a virus that has been circulating the social networks and facebook is no exception. For many years, another similar virus has been infecting chat messengers such as Live Messenger, Yahoo, etc. In this case, you will receive an offline message and a link from someone in your contact list that suggests you to click it.

However, in social networks such as facebook, myspace, etc the virus is spreading by sending a malicious inbox / e-mail message with subjects like these:

Great luck! You were caught by a secret camera!
What are you doing on this video?
And what if your spouse see this film?
Very interesting: is it really you on this clip?
You should be ashamed by this behavior.
This video from our weekend.
Congratulations! You are on TV!
New (Celebrity Name) Video Clips!
You were on TV!
Our video from last weekend!
You look awesome in this video!
and the subject varies to get your interest!


In the message there is a link to a "video". The link will take you to a site that looks similar to YouTube, or other video sites, and tells you that you need to install a codec, player or an update to view the video. Sometimes it just gives you another link that says "Click Here / Click Here To View" or "Flash Player upgrade required". When you install the file, you are installing a virus. The virus will essentially hijack your facebook account and will send out a similar message to all your friends in your contact list.

Last night I noticed that the modus operandi has been upgraded, now it posted a video link on the wall (profile page) on facebook. Of course having it posted on the wall doesn't mean that the account is infected with the virus. The purpose is to instigate curious minds to check and click on the video link. So if you think a suspicious video link is posted on your wall, please don't click on it and remove it right away even if it is from someone you know. Confirm with your friends if they really send you the video and if it's safe. There is a possibility that their account might be infected with the virus too.

A sample of a malicious video link posted on the facebook wall. The source differs each time. The same link posted on my wall twice with different source.


So what is Koobface virus and what it does?


The Koobface worm was first detected by Kaspersky Labs as Net-Worm.Win32.Koobface.a and Net-Worm.Win32.Koobface.b. It is also know as Boface and many other aliases. It sends and posts fake comments and messages with malicious links. After clicking the link, the victims are automatically redirected to a Koobface controlled server, which then routes them off to a fake codec site specifically designed for the social network they came from. After a user visits a malicious site and unknowingly downloads the malware, the worm searches for cookies created by online social networks. Once Koobface finds the social networking cookies, it makes a DNS query to check IP addresses that correspond to remote domains. The server is then able to send and receive information regarding the infected machine and perform remote commands on the victim's PC. For example: an infected PC could send an instant message claiming to be from a "friend" saying "check out last night party video." Intrigued, the victim's friends clicks on the message to view the clip and their computers become infected and part of a botnet. The cycle repeats itself.

More info on Koobface by Microsoft

Is Koobface a trojan?

The Win32/Koobface becomes a threat when it starts to fabricate fake pop-up advertisement or messages that promote installation of it's affiliated programs. For example, the Win32/FakeXPA that comes under a fake file name such as "coderupdate.exe", "codecsetup.exe" or whatever, which is actually a backdoor Trojan. So please dont' ever download and install codecs from random unauthorized websites.

Malwarebytes detects Koobface as Trojan.Koobface.

What to do if you are infected? How to remove Koobface from your infected Computer?

1. Reset your password immediately.
2. Run a scan on your computer to check if you are infected with the virus. There are several free online scanners, I recommend Kaspersky Lab. Once you detect the virus, you can remove it using the Remove Virus Tool. Another good application is the Malware Bytes Anti-Malware.
3. Please do not install unknown Koobface removal softwares from random websites such as the "Koobface Removal Tool", it might be associated with the virus itself and infected with a trojan that will create a hole in your security system.

How to remove the Win32 Koobface manually?

I strongly advice against this unless you have sufficient expertise in dealing with program files, processes, .dll files and registry entries. This manual removal process may be difficult and you run the risk of destroying your computer.

Step 1 : Use Windows Task Manager to Remove W32.Koobface.B Processes

Remove the "W32.Koobface.B" processes files:

C:\Windows\fbtre6.exe

Step 2 : Use Registry Editor to Remove W32.Koobface.B Registry Values

Locate and delete "W32.Koobface.B" registry entries:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\"systray" = "C:\Windows\fbtre6.exe"

Step 3 : Detect and Delete Other W32.Koobface.B Files

Remove the "W32.Koobface.B" processes files:

C:\Windows\fmark2.dat
C:\Windows\fbtre6.exe

Again, I remind you not to try this unless you know what you are doing or you might end up damaging your computer.

Sources and Other Related Articles:
1. New Koobface Virus Messages Malware to Friends
2. Koobface Remains Active in Facebook
3. Koobface Facebook and MySpace Worm Infects Users with Trojan Disguised as codecsetup.exe
4. ThreatExpert's Statistics for Worm.32.Koobface [Ikarus]

Sunday, September 20, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Kee Heritage ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, dan mohon maaf atas segala kesilapan dan terkasar bahasa selama menulis di dalam blog ini.

Friday, August 7, 2009

Congratulation to Fauzi Leon Harrison Gregory & Riney Gabriel

Tahniah kepada Leon Fauzi Gregory dan Riney Gabriel yang telah selamat melangsungkan perkahwinan pada 7hb August 2009. Semoga berkekalan dan berbahagia selalu. Amin.

Saturday, May 16, 2009



SELAMAT HARI GURU
Kee Roslee Hj. Kee Abdul Jalil dan Kee Sabariah Hj Kee Abdul Jalil
Mohd. Zaini @ Charles Kuminding ; Zainun Sedian
dan Mohd. Reza @ Androd Sedian

Thursday, May 14, 2009

HARI IBU, 10 Mei 2009







Masyarakat di Amerika Syarikat telah menyambut HARI IBU pada 10 Mei yang lepas. Ini munkin juga berlaku kepada masyarakat di negara-negara yang lain, termasuklah masyarakat di Malaysia. Budaya menyambut HARI IBU ini adalah budaya barat. Bagi masyarakat Melayu yang berugama Islam, anak-anak sepatutnya menyanjong IBU mereka sepanjang masa.

Bagi kita yang berugama Islam mahu pun penganut ugama yang bukan Islam, IBU dianggap insan yang terpenting dan yang sangat mulia. Semestinyalah dia diberi penghormatan dan kasih sayang yang tiada noktah.

Sesungguhnya , sekira seorang IBU itu rasa tersinggong saja dihatinya oleh perbuatan atau kata-kata si anak , maka jauhlah bau syurga bagi si anak ini. Mentelah lagi jika perbuatan dan kata-kata si anak menyebabkan si IBU menitiskan air matanya.

Namun kasihnya IBU itu sampai ke syurga. Dia tidak sanggup melihat anaknya menjadi anak derhaka dan tidak dapat mencium syurga. Sifat IBU sentiasa memaafi segala kesalahan dan dosa anak-anak kepadanya.

Itulah yang dinamakan IBU......


(Sanjongan terhadap seorang IBU telah dizahirkan melalui dua buah lagu daripada seniman agung kita, Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Sila nikmati senikata lagu-lagu tersebut. Terima kasih diucapkan kepada Allahyarham).








IBU.....


IBU .....IBU.......
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

IBU.....IBU........
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai IBU.....

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa kau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

IBU.....IBU........
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerah kasih
Wahai IBU.......







KASIHNYA IBU.....


Kasihnya IBU membawa ke syurga
Kasihnya saudara masa berada


Berkorban nyawa tanda kasihnya
Berkorban raga rela binasa

Berkorban nyawa tanda kasihnya
Berkorban raga rela binasa

Kasihnya ayah sanggupkah berpisah
dan kasih anaknya berkorban nyawa?

Biarlah jiwa akan terseksa
Ikhlas dan rela
Asalkan bahagia....

Wednesday, April 29, 2009

Congratulation to Aida & Annuar

Tahniah kepada Kee Aida Nuraini dan Abang Annuar atas kelahiran anak kedua mereka. Bayi lelaki yang dinamakan Hanzalah sempena nama sahabat nabi s.a.w ini selamat dilahirkan pada 27th April 2009 pada jam 5.49 pagi.









Cute kan? besar nanti mesti handsome :D








Wednesday, April 22, 2009

Cha Siew Pau & Maggi Mee

One day, cha siew pau and maggi mee had a big fight. Maggi mee beat cha siew pau up until it had bruises on its pau body.

Cha Siew Pau lost the fight and went back to tell all the pau family;- Kaya pau, tau sa pau, curry pau, and etc.

So together, all the paus went to find maggi mee for revenge.

On the way... they met Spaghetti.. so all of the pau ran to Spaghetti and BEAT the daylights out of Spaghetti till Spaghetti could not say a word,

Spaghetti then screamed ....... 'what did I do? I don't even noe you all'..


Then cha siew pau said ..

'HEH! MAGGI MEE! Don't think I can't recognize you after you do REBONDING!!'

Tuesday, April 14, 2009

Futsal Kee & Unggut Family

Bawah 30an - beraksi garang tapi las-las patah ujung he he he

Goalkeeper - paling banyak menyelamatkan gawang

Atas 30an beraksi



11 April 2009 - 8.00 - 10.00 malam @ Suria Futsal Field - Keputusan Atas 30an menjaring 22 goal manakala Bawah 30an menjaring 19 goal. Tahniah pada yang menang, yang kalah - well, nasiblah kamu memang terror tapi kalah pada pengalaman.

Friday, April 10, 2009

HAPPY BIRTHDAY - ARYANNA



Today 10 April 2009, Aryanna celebrates her 2nd birthday at McDonald, Api-api Centre Kota Kinabalu.

Friday, March 20, 2009

Wang adalah segalanya...


Saya pasti pembaca-pembaca  blog ini  bukan hidup berpaksikan wang  atau pun wang itu adalah segalanya.

Jika seseorang itu  hendak  menjadi  seorang peniaga  samada berniaga kecil-kecilan atau pun besar-besaran,  seseorang itu pasti pentingkan keuntungan .  Kalau tidak buat apa berniaga. Lebih banyak untung lebih bagus. Jika peniaga itu mempunyai syarikatnya sendiri dan mempunyai ramai pekerja beliau perlu membayar gaji. Perlu membayar sewa pejabat ( jika ada pejabat) dan membayar bil letrik dan air. Perlu juga membayar cukai, jika ada untung diakhir tahun kewangan. 

Jika seseorang itu hendak menjadi ahli parti politik, apakah tujuan dan objektifnya?
Adakah  hanya ingin jadi ahli biasa seumur hidup?
Adakah  mempunyai hemah untuk menjawat sesuatu jawatan tinggi dalam parti tersebut?
Jika sudah menjawat suatu jawatan yang  tinggi , bermakna sudah ada peningkatan dalam hidup. Memang pun dalam Islam,  menggalakkan  kita  mempertingkatkan diri dengan  ilmu dan mengecapi kejayaan.

Tetapi sebaliknya jika perjuangan kita dalam politik hanya untuk kepentingan diri sendiri maka ini adalah dilarang oleh ugama . Mentelah lagi si empunya diri adalah seorang yang berugama Islam. 

Maka persoalan  kepada  cerita ini adalah, mengapa seorang ini,   katalah si A ,  yang sudah pun memegang jawatan tinggi sanggup menjual maruahnya semata-mata untuk melindungi seorang , katalah si B ,  juga menjawat  jawatan tinggi dalam parti,  yang semua orang  tahu mengamalkan politik wang dan menerima habuan dengan menipu duit rakyat. Memaksa sebuah bank besar di Malaysia membeli Bank diluar negara dengan harga yang lebih tinggi semata-mata untuk mendapat "kick-back"( mengaup untung) didalam urusan jual beli tersebut. Si B  ini  bercita-cita untuk menjadi PM Malaysia pada umur 40 tahun. 

Cita-cita si B  munkin akan menjadi kenyataan  hanya kerana si A  melindungi keaiban si B. Hukuman kepada si A telah dijatuhkan dan beliau digantung keahliannya selama 3 tahun.  Walau pun si B  didapati bersalah tapi diberi amaran  saja kerana bukti tidak kuat. Si B  masih lagi boleh bertanding dalam pemilihan parti dalam masa beberapa hari lagi. Tidak hairanlah  kalau si A telah menerima habuan yang lumayan  daripada si B. 
Kalau otak pembaca tangkas berfikir munkin anda kenal atau pun tahu siapa yang saya maksudkan  si A ini.  Si B  ini juga termasyhur orangnya dan saya pasti anda semua tahu  siapa saya maksudkan. 

Saya ingin memajukan kemusykilan saya  kepada pembaca-pembaca sekelian . 
1.   Bolehkah si A tidur nyenyak setiap malam?  
2.  Apakah yang dilihat  pada wajahnya setiap kali dia bercermin?

Akhir sekali yang saya  amat sedih dan kesal ialah kerana  si A ini adalah senegeri dengan suami saya. Maaf jika ada yang terguris. 



Thursday, March 12, 2009

Hysteria


The wikipedia states that - Hysteria, in its colloquial use, describes a state of mind, one of unmanageable fear or emotional excesses. The fear is often caused by multiple events in one's past that involved some sort of severe conflict; the fear can be centered on a body part or most commonly on an imagined problem with that body part (disease is a common complaint). See also Body dysmorphic disorder and Hypochondriasis. People who are "hysterical" often lose self-control due to the overwhelming fear.

Psychiatrists and other physicians have in theory given up the use of "hysteria", replacing it with more euphemistic terms that are essentially synonyms. These include "psychosomatic", "functional", "nonorganic", "psychogenic", and "medically unexplained". In 1980 the American Psychiatric Association officially changed the diagnosis of "hysterical neurosis, conversion type" to "conversion disorder". Hysteria also has significant overlap with the diagnostic term "somatization disorder" and with somatoform disorders in general.

Several days ago I encounter a situation where this person was behaving rather strangely or hysterically? She was in her early teens. Her parents took her to the hospital, but the medical officers found no explanation to her condition. To calm her down she was drugged. Several days before this there was another case but in this case the girl was taken to a medium (traditional medicinmen). Fortunately for her, her conditions improved after several session with the medium. The medium's method of healing is equally unusual and secretive. The medium believe that there are mystical beings that had taken control of the girls making them behave as what these beings would. Do you believe in mystics like the gene or elfs?



Monday, March 2, 2009

Haram makan ulat ...


Rupa-rupanya masih wujud kekeliruan dalam masyarakat kita berhubung hukum makan si-at atau ulat mulong atau ulat batang sagu ini. Dalam mazhab Syafi`i yang diamalkan kita zaman berzaman di rantau sebelah sini, segala macam ulat dihukumkan haram memakannya. Yang diistisna` (dikecualikan) hanyalah ulat yang terwujud dalam cuka atau buah-buahan yang sukar hendak dibezakan apa lagi untuk dibuang, yang dimakan bersama-sama cuka atau buah-buahan tersebut (yakni lebih tepat diistilahkan sebagai "termakan bersama-sama iaitu yang dimakan adalah buah sedangkan ulatnya ikut termakan sekali". Jadi menjadi satu syarat yang ianya dimakan bersama - sama buah tersebut kerana sukar hendak dibezakan dan dibuang. Jika ulat-ulat tersebut boleh dipisahkan dari buah-buahan, maka tetaplah hukumnya haram dimakan. Perkara ini dibincangkan dalam kitab-kitab fiqh mu'tabar dalam mazhab seperti "Minhajuth Tholibin" halaman 130 dan 132 serta syarahnya pada "Tuhfatul Muhtaj" juzuk 9 halaman 369 dan 445.

Syaikh Muhammad Arsyad al-Banjari, ulama besar pengarang kitab "Sabilal Muhtadin" dengan jelas pada juzuk 1 halaman 38 menyatakan sebagai berikut:-
... Bahawasanya telah dinashkan oleh ulama atas bahawasanya tiap-tiap ulat, dan jika ada ia suci pada ketika hidupnya sekalipun, HARAM memakan dia.
Ulama-ulama Sarawak termasuklah almarhum Shohibus Samahah Datuk Haji `Abdul Qadir Hasan, turut tidak ketinggalan mengeluarkan fatwa mengenai haramnya memakan ulat mulong ini. Malangnya ada sebilangan kecil masyarakat Islam yang masih tidak mendengar beduk mengenai haramnya makan ulat mulong menurut mazhab Syafi`i. Kepada penggemar ulat mulong, maka ketahuilah bahawa makan ulat mulong itu adalah haram hukumnya sebagaimana haramnya makan ular dan katak dan beruk dan kera menurut mazhab Syafi`i. Jadi eloklah berhenti dan jika dikatakan rasanya seperti rasa udang, maka eloklah beli udang dan makanlah udang.

Saturday, February 21, 2009

Ragam ahli politik berkempen...

Salam semua, apa khabar? Aku hari ni awal2 pagi sudah kena pergi meeting.. Ada pencalonan wakil penduduk. Hmmm... Aku tidak kenal satu orang pun yang datang hari ini.. Ini meeting pertama wakil penduduk Kristal dan pihak pemaju, dan meeting ni pun pasal baru mo tubuhkan jawatankuasa bersama (joint management). Best jugalah meeting ni walaupun pada mulanya aku tensen sebab terpaksa bangun pagi-pagi. Itu pun nyaris aku nda terbangun dan terlajak tidur gara-gara meningu tv sampai lewat semalam. Tapi meeting hari ni aku terpaksa pergi juga, bila time buat aduan dan komplen tu gemuruh betul aku sampai sakit dada...

Anyway, seronok juga aku dengar la kisah penduduk ni. Kebanyakkan komplen pasal student yang bersikap 'rude' dan suka curi parking orang. Ada yang kisah orang buang sampah dirumahnya. Kesian juga tu.. Tapi paling ramai komplen pasal kunci pintu yang tidak berkualiti, sampaikan ramai orang yang pigi meeting tu kata dorang semua pernah terkunci di dalam tandas! Aisehmen, nasib baik aku nda pernah terkunci.. kalau terkunci sama siapalah aku mo minta tolong. Anyway, ada satu benda aku mau komplen, masa perlantikan presiden dan setiausaha. Pengerusi majlis ni macam tidak pernah buat meeting saja. Tiada sesi suai kenal macam mana mau mengundi dan buat pencalonan. Tak kan undi dan buat pencalonan sebarangan saja. Aku ingat time belajar dulu, pilih perwakilan pelajar pun ada berkempen.. tapi kami tadi dua jam saja sudah dapat president. Nasib baiklah macam okay sija. Kita tunggu dan lihat perkembangan seterusnya tapi setakat ni penuh semangat dia mo buat lanjutan meeting untuk ajk penduduk. Baru naik takhta la katakan... hihihihi...

Aku rasa zaman sekarang ni mana ada orang tidak berkempen promote diri untuk menjadi wakil apa-apa persatuan, parti dan lain-lain. Kena promote dulu bah.. tidak promote mana siaorang tau apa ko boleh offer??! Mo jadi idol pun pakai sms voting juga ooo... Ini lagi kalau pilih wakil penduduk. Betul tidak... di Indonesia tidak lama lagi musim pemilihan wakil rakyat. Masing-masing calon buat poster yang beraneka ragam untuk promote diri sendiri sebab mo ambil hati pengundi. Macam tu la baru orang ramai dapat pilih calon yang dirasakan betul2 layak sebagai wakil rakyat. Tapi bila tengok poster dorang ni, aku pun confuse sebab kadang-kadang macam promote orang lain pun ada... sungguh konfius... konfius betul ni sampai tiga kali sebut perkataan konfius.. Susah-susah kamu tinguk la gambar ini sendiri. Walaupun macam tidak masuk akal tapi ini lah ragam ahli politik berkempen...

Hmm... aku rasa memang selama ni semua orang makan pakai tangan kanan...


Ejaan saja sudah ada yang salah... Kalau betul2 serious mesti dia tidak terima typo error macam ini...


Sudah almahrum, mukanya dikasi putih saja.. lepas tu gantung pula banner ni dilokasi yang menakutkan... ada pokok pisang segala..

Ini siapa? Barrack Obama punya long lost brother...


Lebih besar gambar David Beckham dari gambar calonnya. Yang mau diundi siapa?

Wuish seram!!! Belum apa-apa lagi sudah bawa golok (parang)


Macam iklan jamu...


Wah... ayat manis...


Step aside batman or cicakman... ini aku harimau jadian man...


hmm... no komen..


Sebetulnya ini poster apa? Ada underground gig ka nanti malam?


David Beckham lagi... berapa dia bayar royalti ni?


Macam album lagu kanak-kanak...


Macam jual anak pula...


Tidak takut anaknya kena culik...


Ini macam muka Ahmad Dhani....


Akhir sekali... salam metal pak!!!!


Nah kan? Apa ku bilang? Kalau betul mau menang atau jadi perwakilan mesti mau kempen dulu. Ini gambar-gambar aku terima dari teman aku di Jakarta. Hehehe... Anyway pengajarannya, kalau mo jadi calon mesti mau ambil hati pengundi. Sebab tu aku tidak hairan sangat bila ada wakil rakyat di Malaysia yang ambil gambar menjuluk mataku. Itu semua hanyalah taktik kempen dia, bukan dicuri gambar dari lubang kunci. Ialah zaman moden ni mana sudah ada pintu yang ada lubang kunci boleh tembus ke sebelah dinding. Lubang kunci grill adalah. Mungkin kalau di kampung2 yang jauh dari pembangunan ada kut tapi itu pun aku rasa adalah dalam dua tiga saja... Jadi aku rasa tiada siapa curi gambar dia melainkan dia sendiri beraksi dalam pose yang menarik hati untuk kempen terbarunya, "berbakti sepenuh jiwa dan raga kepada rakyat. Tiada gunting dalam lipatan, tiada musuh dalam selimut dan tiada niat terselindung. Segalanya ikhlas... jelas dan nyata". Jadi apa lagi, undilah dia atas kejujuran dan keihlasannya... Jadi jangan kutuk2 dia. Anda ada berani ka macam dia?



Monday, February 9, 2009

Amalan Minum Teh Untuk Kesihatan

Salam semua, apa khabar? Harap sihat selalu. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit tentang amalan minum teh. Pada ratusan tahun dahulu, amalan meminum teh bermula di negara China dan merupakan preskripsi ubatan. Bagaimanapun pihak maharajah telah menjatuhkan titah hanya golongan diraja sahaja yang layak minum teh. Tapi itu peristiwa pada masa dahulu, pada masa kini siapa yang tidak pernah minum teh. Tapi adakah anda benar-benar minum teh dan mendapatkan khasiatnya?

Walaupun secara amnya ramai yang tahu kebaikan minum teh untuk kesihatan tapi cara meminum teh yang diamalkan adalah tidak berkesan secara 100%, ini kerana kebanyakkan daripada kita seringkali menambah gula, susu, madu atau lain-lain ke dalam teh menyebabkan ianya lebih menjurus kepada kesan yang tidak baik untuk kesihatan dalam jangka panjang. Cara minum teh yang sebaiknya ialah dengan tanpa membubuh apa-apa perasa tambahan. Sebelum saya menceritakan cara terbaik untuk amalan minum teh, biarlah saya terangkan dahulu apakah kelebihan minum teh berbanding dengan minuman lain.

Menurut kajian kesihatan, amalan minum teh bukan saja baik untuk menghalang pembentukan kaviti gigi atau gigi berlubang, tetapi juga dapat mengurangkan risiko penyakit seperti Parkinson, malahan dapat meningkatkan daya ingatan (memory). Hasil kajian di Jepun mendapati golongan emas yang mengamalkan minum teh hijau (green tea) mempunyai daya ingatan yang lebih baik secara purata berbanding dengan golongan yang jarang minum teh.

Selain daripada itu amalan minum teh juga dikatakan baik untuk jantung, mengawal tekanan darah dan mengelakkan kanser. Ini kerana di dalam kandungan teh terdapat banyak flavonoids. Secara amnya ia berfungsi menghasilkan pigmentasi warna merah dan biru dan bertindak sebagai penghalang serangan serangga dan kuman. Selain daripada itu, flavonoids juga mempunyai kadar toxin paling rendah berbanding kandungan tumbuhan yang lain. Walaupun ramai yang mendakwa bahawa flavonoids merupakan sejenis anti-oksida semula jadi, tetapi mengikut kajian yang dibuat oleh Linus Pauling Institute, kesan kandungan flavonoids di dalam tubuh badan manusia adalah sangat sedikit dan tidak bertindak sebagai anti-oksida secara langsung. Hanya lebih kurang 5% kandungan flavonoids diserap ke dalam tubuh. Apabila seseorang mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan flavonoids yang tinggi, ia akan menyebabkan berlakunya proses anti-oksida di dalam darah. Tetapi ini bukanlah kesan tindak balas secara langsung yang diakibatkan oleh flavonoids itu sendiri. Ia berlaku apabila terdapat peningkatan uric acid dalam tubuh manusia ketika berlaku proses penyingkirkan flavonoids dari dalam tubuh. Aktiviti penyingkiran ini meransang proses Phase II Enzymes yang boleh menghapuskan aktiviti mutagens dan carcinogens iaitu punca kepada barah (cancer).

Secara ringkasnya, apabila seseorang meminum teh dengan cara dan kuantiti yang betul, akan berlaku proses pembersihan darah dalam tubuh anda dan secara tidak langsung dan ini akan membantu melancarkan perjalanan darah. Ia juga baik untuk jantung kerana amalan minum teh dapat mengurangkan tekanan atau mengawal tekanan darah dan menghilangkan perasaan berdebar. Selain daripada itu ia dapat mengawal kandungan lemak di dalam salur darah, dan menghalang berlakunya proses pembentukan barah.

Menurut kajian Pr. Christine Wu dari University of Illinois, kandungan polyphenols di dalam teh boleh mengurangkan bakteria di dalam mulut yang menyebabkan gigi berlubang dan jangkitan gusi. Secara tidak langsung ia juga boleh mengurangkan masalah nafas berbau. Bagaimanapun ia tidak akan berhasil sekiranya anda gemar minum teh ditambah gula, susu atau sebarang perisa tambahan. Bagaimanapun anda haruslah meneruskan amalan memberus gigi setiap hari, walaupun amalan minum teh dapat menghapuskan bakteria di dalam mulut, ia tidak dapat membantu masalah kesan kotoran pada gigi yang diakibatkan oleh merokok, meminum kopi dan teh yang berlebihan.

Cara meminum teh yang baik ialah tanpa mencampurkan sebarang bahan perisa tambahan samada gula, susu dan sebagainya. Jangan minum teh terlalu panas kerana ia tidak baik untuk proses pencernaan, meminum teh sejuk pula menyebabkan kahak. Minumlah teh dalam suhu 56 atau 62 darjah celcius, iaitu dalam keadaan hangat atau suam.

Selain daripada itu, apabila anda membuat teh jangan masak / rendam teh anda terlalu lama kerana ia bukan sahaja mengubah kandungan khasiat teh tersebut dan menjadi kan rasa yang pahit, tetapi turut membahayakan kesihatan anggota pencernaan anda. Teh yang terlalu pekat juga memberikan kesan yang tidak baik, ini kerana ia mengandungi caffeine and polyphenols. Apabila kandungan ini diambil berlebihan akan menyebabkan masalah tidak dapat tidur (insomnia) dan menggalakkan penghasilan gastric acid dan mencederakan perut anda.

Ramai kenalan yang saya dapati suka menyimpan uncang teh (tea bag) untuk diguna semula, tolong hentikan tabiat ini. Ini kerana bakteria akan berkumpul di dalam uncang ini setelah dibiarkan beberapa lama. Begitu juga dengan teh yang sudah siap dimasak, jangan minum teh yang telah dibiarkan terlalu lama atau semalaman kerana ia sudah dipenuhi dengan bakteria. Segala nutrisi di dalam teh seperti Catechins, Theanine, dan vitamins C dan B akan hilang setelah dibiarkan beberapa lama. Maka tidak ada gunanya anda simpan teh / uncang yang sudah dipakai atau disimpan lama, bukan sahaja tidak berkhasiat tetapi sudah dipenuhi bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

Jangan minum teh bersama sebarang ubat-ubatan kerana kandungan teh boleh mengubah isi kandungan ubat yang anda perlu ambil. Jarakkan sekurang-kurangnya dua jam selepas mengambil ubat-ubatan sebelum meminum teh. Jangan mengambil teh bersama alkohol kerana campuran teh dan alkohol akan membahayakan sistem pencernaan buah pinggang. Bagaimanapun meminum teh Oolong dapat menghapuskan kesan alcohol terhadap tubuh (hangover), tapi tidak boleh diminum bersama (dicampur) atau berselang dalam jarak waktu yang pendek.

Minum teh baik untuk menurunkan suhu badan bagaimanapun jika diminun dengan perut kosong, akan menyebabkan paru-paru anda terdedah kepada 'kedinginan' kerana kekurangan haba. Bagaimanapun minum teh selepas atau waktu makan hidangan utama (makan malam atau siang) juga tidak baik. Ini kerana kandungan teh boleh menghalang serapan zat besi di dalam makanan, seperti yang kita maklum kekurangnan zat besi boleh menyebabkan anemia. Selain itu ia juga menghalang serapan Thiamine, dan kekurangan Thiamine dalam tubuh akan menyebabkan penyakit BeriBeri. Selain daripada itu, elakkan meminum teh ketika anda mengalami PMS (premenstrual symptom), mengandung, menyusukan anak atau ketika demam.

Bagaimanapun kesan teh adalah bergantung kepada tindak balas tubuh badan seseorang individu. Setiap individu mempunyai tidak balas yang berbeza terhadap kandungan teh, jadi ambilah pada kadar yang sesuai dengan anda. Bagaimanapun anda dilarang mengambil teh berlebihan iaitu melebih 6 cawan sehari.

Bagi saya sendiri saya lebih gemar minum Oolong Tea, Green Tea, Chrysanthemum Tea dan Sabah Tea, dan tentulah tanpa dibubuh sebarang gula ataupun susu. Kepada yang baru hendak mencuba minum teh asli tanpa campuran gula, cubalah minum Sabah Tea, rasanya tidak terlalu pekat dan sedap diminum. Oolong Tea adalah agak pahit kepada orang yang tidak biasa, dan Green Tea lebih banyak khasiat berbanding teh lain. Selamat mencuba minum teh original.

Bagaimanapun janganlah bergantung kepada teh semata-mata kerana kajian masih dijalankan dan belum dibuktikan keberkesanan teh secara 100%, senaman dan cara pemakanan sihat merupakan pencegah penyakit yang terbaik. Akhir kata, semoga anda semua sentiasa sihat dan gembira disamping keluarga dan rakan-rakan.

Bahan Rujukan:
  1. Studies force new view on biology, Nutritional Action of Flavonoids by David Stauth- Linus Pauling Institute
  2. Tea Side Effects - Seven habits to effective drinking
  3. Science Daily

Wednesday, February 4, 2009

Robofair Exhibition 2009


Location: Cineleisure Mall, Mutiara Damansara
Time : 6 until 8 February 2009

For more info please log on to the official website.

Activities :

1. Robot Exhibition & Demonstration
2. Workshops & Seminars
3. Robodance Competitions
4. Launching of Aziz M. Osman latest robotic film CE1


Robodance Competition - How to enter?
1. Age 12 - 35 years old
2. A group or solo performance. Group members must not exceed 6 people.
3. Entry fee of RM20.00
4. Dance routine should not be more than 2 minutes 30 seconds for the preliminary round, and 4 minutes for the Final.
5. Participants should include robotic and futuristic movements in their dance routine.
2. Send in your details (name/team members, IC and contact numbers) to herne@robofair2009.com
3.Preliminary round will be at 6th February 2009, 8pm in Cineleisure Mall, Mutiara Damansara

Have fun!

Tuesday, February 3, 2009

Just for laughs...

A woman is having an affair during the day while her husband is at work .

Her nine-year-old son comes home unexpectedly,

sees the illegal lovers
and hides in the bedroom cupboard to watch.

Then the woman's husband
unexpectedly comes home.

She hides her lover in the cupboard,

not realizing that her little boy is in there already.
The little Boy says:
"Dark in here."
The Man says: "Yes, it is."
Boy: "I have a soccer ball, do you want to buy it?"
Man:
"No, thanks."
Boy: "My dad's outside, I'll call him if you don't buy it!"
Man:
"OK, how much?"
Boy: "$1,000."

A few weeks later it happened again ,

and the boy and the lover were in the cupboard together again.

Boy:
"Dark in here."
Man: "Yes, it is."
Boy: "I have soccer boots."
The Man, remembering the last time, asks the boy: "How much?"
The Boy says
:"$5,000."
The Man says: "Fine, I will buy them."
A few days later, the Father says to the boy:

"Grab your ball and boots,
let's go outside and have a game."
The Boy says:
"I can't, I sold them for $ 6,000."
The Father says: "That's terrible to overcharge your friends like
that...
$ 6,000 is way more than those two things cost.

I'm going to take you to church

and make you confess your "SINS."

They go to church and the father makes the little boy sit in the
confession booth and he closes the door.

The Boy says:
"Dark in here."

The Priest says: "Don't start that again!"

THIS IS MY CHURCH, NOT YOUR FATHER'S HOUSE !

Sunday, February 1, 2009

Jungfraujoch - Top of Europe


Salam semua... apa khabar? sihat? syukur... hari ni aku tidak tau mau buat apa, jadi aku selongkar koleksi cd simpanan aku... macam-macam ada daripada drama, movie, anime, game, software sampailah gambar... tiba-tiba aku terjumpa cd yang bertulis Europe - May 28. Wah! Ini gambar-gambar semasa kami melancong ke Eropah dulu... well to be exact bukan la the whole of Europe tapi kami menjelajah ke dari Switzerland sampailah ke Republic Czech. Oh yeah, masa di Czech tu aku angan-angan mahu cari Milan Baros bah tapi lain pula yang aku terjumpa, penjual t-shirt bola yang lebih hensem dan fasih berbahasa English... kekekeke... tapi aku terlampau terkejut tengok muka hensemnya aku tidak dapat bercakap.. terus aku keluar dari kedai... yang sebenarnya aku takut dia suruh aku beli... mahal la.. nanti sekali tengok made in India pula.. kenapa aku cakap macam tu? Adalah... nanti kalau aku rajin aku cerita...

Hari ni aku mahu cerita pengalaman kami iaitu si Faye, Apit, Din (Zainal), Kak Pah, Raisah, Rafiq, Sharmaine, Yoli dan juga aku; semasa melawat ke Jungfraujoch. Jungfraujoch ni juga dikenali sebagai Top of Europe... kenapa? sebab sinilah puncak tertinggi di seluruh Eropah.. Fuiyo punyalah semangat aku pada hari tersebut. Kami bertolak dari Interlaken naik keretapi. Keretapinya bersih dan selesa, pemandangan... fuiyo susah mo cakap.. punyalah cantik... Budak-budak pula sibuk bermain sendiri sambil menyanyi-nyanyi. Biasalah orang Asia kan.. aku pun terhibur, tapi yang buat spoil suasana dan buat aku temper adalah sebab dua orang American yang duduk tidak jauh dari kami. Sudahlah menjeling-jeling dia cakap pula kami ni Asian tidak bertamadun.. kurang ajar punya orang!! Dia ingat kami tidak faham ka? Nasib juga dorang tidak dengar.. Apa salah dia bagitau saja kalau suara budak-budak tu mengganggu.. memanglah dorang ni pun bah bising tapi tau la kan kalau budak-budak.. nasib baik tidak berlari sana sini, itu duduk menyanyi tu kira cukup baik sudah tu..


Tapi malas aku mahu peduli, daripada aku tensen dengan perangai orang putih tu bagus aku hayati pemandangan gunung yang cantik, air terjun yang berkilau... waaaaaaaah!!! Rasa macam mo buka jendela ja menghirup udara segar tapi nanti beku pula kami di dalam... hahaha.. Sampai di satu area aku lupa di mana, kami terpaksa turun dan tukar coach untuk ke puncak gunung. Dalam coach kami ada beberapa pelancong dari Jepun yang sudah berusia. Hebat juga dorang ni... Lepas tu sampai satu hentian dorang ni ribut-ribut sebab ada glacier... ish! buat aku pun terikut excited mahu tengok segala glacier... maklumlah aku kan kebaru-baruan nampak ais semula jadi yang bukan buatan peti sejuk... hahahaha..

Akhirnya kami sampai di puncak Jungfraujoch, pada mulanya kami punya plan mahu main sledge dog rides... rasanya anjing ni adalah baka Greenland atau Polar Colony... Di sini memang taman permainan snowboarding dan sledge.. Lepas tu ada terrace untuk tempat tengok pemandangan.. begitulah kira-kiranya plan kami tetapi cuaca tidak menyebelahi kami. Sudahlah sepanjang jalan hujan renyai-renyai, sampai di Jungfraujoch tiba-tiba pula blizzard! Orang ramai tidak dibenarkan keluar dari kawasan hentian, keluar pergi di balcony pun tidak boleh la.. Tapi ini saja peluang kami, entah bila dapat datang ke sini lagi... Jadi kami keluar juga ikut pintu tepi, bermain di salji dalam kawasan yang terhad! Belum puas bergambar blizzard pula tambah kencang habis ais kena ke muka.. sakit tau!! Kurang asam! Sudahlah aku beli kasut summer, habis basah stocking aku kena ais... sejuknya... Oh jangan hairan tengok gambar aku dan si Yoli pakai sunglass, sebenarnya di puncak ni disaran memakai sunglass sebab cahaya matahari terlalu terik... tapi lain pula jadinya cuaca dingin dan blizzard! Tapi berguna juga sunglass ni sebab selamat mata aku dari kena tembakan ais!!!


Ada banyak gambar lagi sebenarnya tapi sama si Faye la.. Aku punya copy yang complete ntah mana aku simpan... Yang aku jumpa ni ada sikit saja bercampur-campur dengan trip kami di Bali pada tahun yang sama bulan March. Anyway, sudah dapat main salji dan kena tamparan blizzard sikit aku kira puas hati jugaklah!! Semasa orang lain sibuk-sibuk membeli barangan cenderahati, aku beli satu bell kecil dan dua keping postcard.. Apa aku buat? Aku tulis ayat-ayat minta puji kepada kawan aku di Sunway, aku dengan besar lubang hidung mengumumkan yang aku berada di Jungfraujoch, Top of Europe!! Satu lagi aku kirim kepada diri sendiri... Hahaha.. Aku post disitu juga sebab cop tu yang paling mahal tu! Aku rasa inilah bukti yang paling kukuh aku di sini bwahahahaha...!!! Kembang kempis lubang hidung aku sepanjang menulis.. Si Yoli complain kepala dia sakit, orang lain pun sudah mulai sakit kepala dan pening... Aku masih lagi blur sebab terlalu syok sendiri dengan postcard aku! Bila sudah post barulah aku mulai sakit kepala.. rupanya kami kekurangan oksigen, maklumlah di tempat tinggi kan.. orang pun sesak... Si Faye pula sibuk melayan dua orang kanak-kanak riang yang sibuk mahu membelikan souvernir kepada kawan-kawan dorang... Wah! Gara-gara sibuk mencuci mata group kami terpisah.. Kak Pah dan si Raisah sudah naik train tapi kami tertinggal. Mujur lah handphone ada roaming dapat pesan supaya turun berjumpa di salah satu stesen di kawasan pergunungan. Kami pun singgahlah makan di sini.


Aku sampai di bawah ni masih lagi excited! Sementara tunggu makanan sampai aku dan si Yoli berlari pergi kedai souvernir comel di bangunan sebelah. Sempat juga bergambar-gambar! Tengah aku menggigil kesejukan lalu pula seorang cewek hindustan, pakai skirt mini dan tank top! Terkejutnya aku!!! Aiseh orang tempatan pun pakai sweater tebal-tebal dia pakai tank top sama skirt mini yang nipis macam musim summer la pulak!!! Lepas tu dia berjumpa dengan boyfriendnya dan jalan berpelukkan di sana sini entah mana juga tujuan dia pakai baju tipdak cukup fabrik tu.. bukan aku judgemental tapi alamak, boyfriend dia pun pakai sweater laaa.... sejuk la!!!


Okey, cukup sampai sini.. nanti lain kali saya cerita pengalaman kami yang lain pula.. Hehehe...