ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Thursday, November 20, 2008

congrats....congrats...




selamat pengantin baru kepada angah n azhar....n to azhar welkam to da kee's family...ermmm ntah lah maw ckp apa bha kunun nie ok lah...di sini adalah jugak kunu sikit2 pic yang sempat di amik waktu majlis akad nikah..sikit jak lah cuz,hp teda bateri muahahahaha...so kepada sesepa yang ada lg byk pic c angah and azhar...post lah g blog nie...aku maw!!!

Monday, November 10, 2008

Menjana pendapatan lumayan

orite...tadi aku baca lah kunu komen si Aiso di log aku pasal ternak sasing..hehe..well sebenarnya itu satu idea yang sangat hebat,ya lah kan sekarang nie lagi ramai suda kunun org yang berminat maw menjadi penternak yang berjaya...sebelum nie aku ngan 'kawan' aku banyak buat research pasal dunia penternakan nie mimang sangat memberi pulangan yang menakjubkan...emmm kalau di lihAT dalam 2-3 bulan pertama aktiviti penternakan nie mimang lah rasa macam rugi...but after that sangat lumayan...perut nipis pun oleh boroi...aramaitih ari2...hehehehe..

di sini aku ingin menshare sedikit info pasal dunia penternakan nie...ok..memandangkan negeri kita nie(sabah) di kelilingi dengan laut dan paya bakau...so adalah lebih baik kita mengusaha kan aktiviti penternakan ketam nipah and abalone...untuk pengetahuan...jumlah manusia di negara kita yang menceburkan diri dalam penternakan kedua2 jenis makanan yang sadap!! nie sangat kurang so ini peluang kita untuk mengaut keuntungan...harga untuk kedua2 makanan nie pun buli tahan...n permintaan pun tinggi...setakat nie aku suda buat lah proposal pasal projek penternakan ketam nipah nie..cuz maw buat pinjaman di bank pertanian...and menyertai beberapa program and expo mengenai hal-hal yang berkenaan di sekitar K.L,selangor,and serdang...hehehehe MAHA pun aku pigi tue ari...cuz sekarang nie aku sedang bekerjasama dalam menjalankan projek penanaman limau kasturi and cili padi...still kampung2 punya stail lah...but dalam waktu terdekat nie maybe maw di upgread pigi sistem fetigasi....hah!!! itu lagi salah satu saranan yang baik kan...apakata kita tanam tanaman yang tidak mengikut musim...yang boleh di petik hari-hari...apa guna sabah tue besar banyak tanah kalau ndak diusahakan dengan baik kan???

well aku rasa itu jak yang aku maw tulis...so harap-harap lepas nie adalah kee's member yang boleh memberi sedikit pandangan and share pengetahuan kamu kio...and tumpang tanya...ada sesiapa ka yang rajin2 lagi maw meninguk proposal aku buat nie...mana taw buli lagi di edit2 sikit bagi ummph!!!! hehehe ok adios!!!

Sunday, November 9, 2008

Air oh air....

halo kepada suma kee's member!!! well,aku nie sebenarnya bukan apa maw menulis nie ari,tapi aku telampaulah sakit ati dengan kualiti air sekarang nie...lain ndak sedap..benci!!!rasa dia macam karat pun ada,macam tanah pun ada....lepas tue kalau mandi terasa gatal-gatal badan. Mula-mula tue aku ingatkan aku nie alergi lagi,salah makan ka apa kan sebab aku nie telampau la sensitif betul dengan makanan laut,kekacang dan habuk...kalau sudah kena tue huh!! bengkak-bengkak lah badan aku nie...hidup begantung dengan ubat,hari-hari pun maw makan ubat,2 minggu sekali kena beli ubat kalau ndak mampus lah begaruk sana sini,nanti orang ingat aku nie nda mandi pula.

ok!! bebalik kepada kisah air aku nie,hampir 2-3 ari juga lah aku nie mengaruk badan ku,merah-merah macam kena gigit nyamuk nie badan...hujung minggu aku pigi jumpa mama aku,then aku nie pun mengadulah dengan mama aku, makan ubat pun sudah tapi masi jugak bengkak-bengkak aku cakap. Lepas tue kami pigi lah klinik minta di jarum, ok lah sikit nda suda aku begaruk(sebenarnya sebab aku tetidur sampai bisuk pagi nya)bangun pagi-pagi balik lagi gatal badan!! sampai lah aku balik pigi rumah aku..so di pendek kan cerita,aku pun cakap lah dengan housemate aku and ada classmate aku jugak pasal aku punya 'kegatalan' yang melampau nie...wah...!!rupa-rupa nya bukan aku seja yang kena,tapi hampir suma org yang tinggal di tempat kami tue kena sebab air kotor!!!! bekarat!!! huh!!! so aku pun mengambil keputusan lah kunu takut kena lagi ,nda maw minum air masak di rumah tue,hari2 beli mineral water...mandi tue masi lagi lah...terpaksa membeli dettol...teringat zaman-zaman aku dulu time sekolah pun kena mandi guna air di campur sama dettol,and guna sabun pun sabun dettol...oleh sebab alergi aku nie.


Cerita pasal air nie pun adalah jugak kisah buduh dia dengan aku.....teringat aku kemalasan aku dulu.aku nie jenis yang mesti minum air semaksimum mungkin..kalau ndak,mulalah aku rasa kulit aku nie macam kering lepas tue rasa maw muntah....kadang-kadang tue time tidur pun aku boleh tebangun lagi semata-mata maw minum,kalau ndak minum tue ndalah aku tetidur nie..adalah satu malam nie,seperti biasa aku tebangun sebab haus..tapi aku malas maw pigi dapur mengambik air(sebenarnay takut ..)hehehe...so aku pun cakap lah dengan diri sendiri heheh...bisuk jak lah minum..lepas tue start la aku rasa paning-paning nie macam maw muntah lagi...nda suda dapat tidur..pusing-pusing badan,menelentang,tiarap...ndak jugak tetidur...paning lagi adalah!!! tapi tue la budu kan ndak jugak maw kunu pigi minum sanggup lah jadi macam orang gila dalam bilik...bisuk paginya di kelas aku jadi macam sot-sot sebab kurang tidur!!! mata lebam..orang soal lain aku jawab lain...sepa suru malas kan...hehehe padan muka...satu malam ndak dapat tidur...so moral of the story...bagi manusia-manusia yang malas and penakut macam aku nie,sediakan lah satu botol air dalam bilik so ndak payah lagi maw bangun keluar pigi dapur ambik air kan...heeehe...ok lah itu seja aku maw tulis...nada suda idea aku nie...ketiak pun bau masam suda time untuk aku mandi!!! adios!!

Saturday, November 8, 2008

Boros tokou



it po gulu tulun kokou siara musim dot mananom dot parai, tongo karabau lumokopu tongo liou awagatan dot guring tidino nopo mikikip takod tokou asanang nooo ... aso no gusaan tokou it tongo tikus ( lantaan ) kekekek. iri po owodung banar it tikus konnn .... nakakan aku yoku zaman amu po silam.

Saturday, November 1, 2008




Salam ukhwah dan terima kasih kepada semua famili Kee dan Unggut yang sudi menjemput saya secara rasmi menjadi keluarga ' Kee Heritage ' . Saya kira ini permulaan yang baik untuk kita bersatu fikiran dan tenaga membangunkan tamadun keluarga yang selama ini terpisah oleh keadaan dan masa. Pada mulanya, saya memang buta dan tidak tahu serba serbi tentang blog kerana tidak pernah belajar mahupun meneroka tentangnya. Namun, seorang kawan dari Semenanjung memberi cadangan agar saya membuat blog sekali gus menunjukkan saya cara berblog...Hehe Osian boh, tulun kampung...Saya berbesar hati mencuba dan saya pun mulalah berkari-kari....mencuba dan terus mencuba hingga akhirnya, alhamdulillah, bolehlah jadi-jadi sikit urang bilang. Episod bongkar membongkar pun terjadi dan akhirnya saya terjumpa Blog Kee dan Unggut . Bila jumpa blog ni, memori zaman silam satu demi satu pula muncul. Antaranya, hubungan saya dengan si Oto ( Kee Maidin ). Dia ni kalau berjumpa orang bilang macam kucing dengan anjing . Selalu saja tidak ngam kepala sebab ada saja isu yang kami debat. Tidak kira tempat pula tu, di kedai kopi atau di rumah ... Hehehe tapi, apapun kejadiannya, di hujung debat terbuka itu saya biasa tutup dengan kata-kata " apa-apa pun kita keluarga dan kau adalah abang ku ", lepas tu, kami sama-sama ketawa sambil mengantam rokok Benson. Kadang-kadang sampai kepala naik pening, mabuk rokok ... Satu perkara lagi yang paling tidak boleh saya lupa pasal Si Oto ni... Saya rasa, sampai nafas terakhir pun, benda ni memang saya betul-betul ingat... Masa tu, awal pagi lagi saya sampai di rumahnya. Masa tu saja-saja datang mau ziarah. Entah apa instinc Si Oto, macam tau pulak dia saya punya poket ni betul-betul tinggal angin... Dia hulur pulak duit masa mau balik...masa tu, saya lihat dunia terang benderang...Adui...mudah-mudahan Allah murahkan rezeki Si Oto sebab dia memang orang pemurah. Sampai sekarang belum lagi terbalas budi dia....banyak lagi sebenarnya kisah-kisah menarik saya dengan keluarga ni... tapi, biarlah, simpan-simpan dulu yang lain tu..Milem tu' owunes...kekekekek.