ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Tuesday, January 11, 2011

... that's why i love young immature coconut!!!

http://www.bodyecology.com/06/11/16/green_coconut_with_straw.jpg

Imagine, sipping a young coconut water while sitting at the beach, enjoying the majestic view of the golden sea at sunset, whilst my lover is sitting beside me strumming his guitar of a classical melody... paradise. I have a thing for coconut water....and i am craving for a fresh one right now. At most times I prefer having it fresh from it's shell, sometimes  I would add some lemon. I would split the young coconut open and enjoy the yummy jelly.........how I wish I  can have one right now.

Young coconut water is not only delicious, it's beneficial to our health.  The coconut has a natural water filter and the water is sterile until the nut is break open.  It has been used in traditional medicine around the world   to treat a wide variety of health problems including asthma, baldness, bronchitis, bruises, burns, colds, constipation, cough, fever, flu, irregular or painful menstruation, jaundice, kidney stones, lice, malnutrition, nausea, rash, scabies, skin infections, sore throat, swelling, syphilis, toothache, tuberculosis, tumors, typhoid, ulcers, upset stomach, weakness, wounds etc. In Philiphines, coconut tree is highly valued and called 'Tree of Life',

In modern medicine, young coconut water has been known for it's therapeutic effect on urinary and reproductive system. Dr. Eugenio Macalalag,  director of the urology department at the Chinese General Hospital in Philiphines, says that young coconut water has demonstrated its effectiveness in patients suffering from kidney and urethral stone problems. He has been reported success in patients by directly infusing the water into the kidney. The hospital based treatment of 57 patients, 28 female and 29 male with 134 upper urinary stones were examined. Freshly picked young coconut between three to five days or refrigerated between seven to ten days were injected through ureteral catheres, inserted through the ureter to the kidney with 10% stone reduction per day. 134 uretero-renal stones were treated with 37 ureteral stones delivered, and 80 of 86 stones from the kidney dissolved or delivered after 20 to 100% reduction. There were 3% complications, mostly from infection, mainly nosocomial. Chills and fever were seen in the early stage when old (kept in store for a long time) and non-refrigerated young coconut was utilized. According to Dr. Macalalag, even by oral intake young coconut water taken 2 to 3 times a week has been observed to result in significant size reduction of kidney stones. Coconut water is a natural dieuretic so it increase urine flow. This helps to dilute the urine so that the various chemicals in your kidneys such as calcium, phosphates, uric acid, etc. are relatively easy to flush out of your system.

Coconut water can't actually replace blood plasma as it was often claims on many websites, chemical analysis indicates it is closer in makeup to intracellular fluid. It's usually sterile, and when mixed with plasma it behaves like saline solution. It's got fewer electrolytes in it than our bodies are used to and too much potassium,. but generally speaking, coconut transfusions are legit. In Siriraj and Chulalongkorn Medical School Hospital in Bangkok, a medical research has been administered intravenously to a series of 157 patients. There were 11 reactions in this series of infusion - a reaction rate of 7%. The reaction was transitory and has no serious clinical significance. From the research conducted, young coconut water can be used as a source of of potassium, calories, or as a carrier for the injection of sodium salts added to it for the emergency treatment of hypovolemia when other sterile pyrogen free fluids are unavailable.

In this country, there's a lot of stalls at the streets claiming to be selling young coconut water, which is actually not! First of all, the age of young coconut is between six to seven months, it begins to mature on the eight until  it is fully ripe at the age of 14 months.  When a young coconut is split open, it has gelatinous flesh and a clear fluid inside that has the natural sweetness in both taste and smell.  At this stage, the young or immature coconut is at it's ideal age for stable and constant fluid, electrolyte and protein content. However, mature coconuts is the type commonly found at the stalls or groceries, it has small amount of liquid and has thickened hard layer of white meat, both has become less sweet at this age. In most stalls, the coconut water was sold in a cup, mix with looooooooots of sugar. Almost 1/4 of the cup is filled with syrup (liquid sugar or some called it bar sugar??), 2/4 of coconut water (which usually added with tap water), and the rest are ice cubes and coconut meats ... duh!

A study conducted by Department of Pediatrics, Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de Sergipe, São Paulo, Brazil reported that the  chemical composition of coconut water during maturation varies and greatly reduced after the 8th to 9th months, it is also lacking of sodium and glucose concentrations that has potential value as an oral rehydration solution. So it's about time that you realise that you are drinking  fake mature coconut water from the stall.  As you quench your thirst, you can tell that it has lost its magical essence and you are actually killing yourself slowly by drinking lots of sugar and water of questionable hygienic practice!! Hahahah!! Nutrients pun hampir hilang penyakit pula timbul...


http://2.bp.blogspot.com/_GdR7veX_Yaw/SphRgG8rmhI/AAAAAAAAASI/gEoIyH5qzGo/s400/coconut+oil+pic.jpg
Coconut meat is thick and hard
 So what about the meat? You like to eat coconut meat or mix it with your dish, it's not bad for health... Right?!  Well yeah, nothing is bad for health and you are free to eat whatever you like as long as you take it moderately and that includes coconut meat. About 90% of the fat found in thick hardened white meat contains high amount of saturated fat, exceeding the amount found in lard and butter. Saturated fats in general raises both the good cholesterol HDL (High-density lipoprotein) and bad cholesterol LDL (Low-density lipoprotein). So is it good? Is it Bad? It can be bad and good or both, depending of the fat composition in the type of food consumed. For example, let's try to compare an egg and a coconut. An egg contains 27% of Palmitic Acid and 0% Lauric Acid, meanwhile coconut contains 47% of  Lauric Acid and 9% of Palmitic Acid. A large observational study led by researchers at the Harvard School of Public Health showed that consumption of Palmitic Acid resulted in higher serum levels of both HDL and LDL cholesterol. Meanwhile in another study, Lauric Acid found to be the most potent to the LDL increase effect, while make no or little propotional changes in the increase level of HDL. At this point the coconut doesn't seems to be any better than the egg or maybe even worse, however if Palmitic Acid is taken with any trans fat food, it will give a different result where the level of LDL will increase and the HDL decreasing. Thus making the egg a bad choice of dietary since it has very high percentage of Palmitic Acid and cholesterol, and the high level of LDL will aggravate the risks of developing cardiovascular diseases as claims by WHO (World Health Organization). 



Favourably, a raw coconut meat has  no cholesterol, contains 33.9g of fat while 66.1g are nutritional. It is relatively high in minerals such as iron, phosphorus and zinc. However I still think it should be taken moderately tho ;P

Coconut jelly from young coconut is rumored to restores male sexual fluids. It's not clinically proven.
Anyway enough about fats, let's go on with my coco nuts... So put a stop to the  habit of   buying coconut water from the stall because  the truth is you are only having air gula kelapa matang hijau... Huahahaha!!! Well, if you really quench for the real thing, and you happen to live somewhere in Subang area... I know a stall selling authentic young coconut water nearby Sunway College (side gate) and facing the workshop. Satu cangkir besar baru RM2.50, wuik besar punya cangkir ooo mau lemas juga minum saturang.... if it's still there la kalau tiada sudah tu maybe the old man sudah meninggalkan dunia la..or he's out of young coconut coz everybody turn their coconut farm into palm plantation for the bigger bucks...hehehe... oh ada lagi satu bah jual air kelapa dan puding kelapa muda, di mana sudah tu yang ada jual kerang bakar di Sabah tu? Yang jalannya limpas  1B tu... awawawaaaau sedapnya dan tidak boleh dimakan selalu... huhuhu....

Okay, enuf ramblings and lets all claps our hands and sing together... "air kelapa muda memang sedap kalau di minum..." hehehe....

Reference for further reading :
1. Bukolysis: Young coconut water renoclysis for urinary stone dissolution, 198, Eufemio V. Macalalag Jr., M.D., F.I.C.S., F.A.C.S.
2. Coconut Cures : Preventing and treating common health problems with coconut by Bruce Fife, p146
3. Nutrition in the prevention and treatment of disease by Ann M Coulston, Carol Boushey, p 517
4. Saturated fats and the risk of heart disease by Gerald P. McNeil
5. Atherothrombosis and coronary artery disease by Valentin Fuster, Eric J. Topol, Elizabeth G. Nabel  
6.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/290921
7. Clinical experience in intravenous administration  of coconut water by B. Eismen, R.E. Lozano, T. Hager.  p87 to 92

Sunday, January 2, 2011

Bila adik-beradik sudah berkumpul...

Salam, apa khabar semua. Selamat menyambut tahun baru. Bagaimana kamu menyambut kedatangan tahun baru 2011? Ada yang ber 'bbq'... ada yang pergi tengok 'fireworks', ada yang keluar makan satu keluarga. Aku tahun ni duduk rumah batuk2 jak, kejangkitan si Otok masa tinggal di Casa Tiara. Lagipun tiada mood juga mo sambut2 New Year... bak kata kakak ku yang sulung Kee Nur : "tahun baru, perangai lama, tiada kelainan..." macam tu ka tu? hahahahaaa... apa pun aku mau mengambil kesempatan pada hari ini 2.1.2011 untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru. hmm... aku gerenti tarikh 20.11.2011 nanti banyak orang mo kahwin... hahahaaa...lari topik sekejap..

 si Adik bilang dia takut nengok gambar ni, cam Chucky bilangnya... hahahahaa... 

Kalau difikir2 kan sambutan tahun baru kalau ramai-ramai berkumpul tu mungkin meriah laaa, tapi kalau keluarga sudah berkumpul tiada sambutan pun rasa meriah juga.  Sebab bila berkumpul cerita2 kenangan masa zaman kanak-kanak yang mencuit hati pun terkeluar. Baru-baru ini, adik-beradik anak-anak Kee Abdul Jalil berkumpul tinggal bersama2 dalam satu apartment sederhana beramai-ramai. Yang lelaki tidur di luar, yang perempuan tidur dalam bilik, ada 3 bilik semuanya. Mujur juga dorang ni sabar bila ku sumbat tinggal di sana, ipar2 pun sporting saja.  Apa lagi yang suami isteri bah tidur terpisah2 le pulak, cian... Bukan juga aku nda terfikir mo tempah 2 unit tapi apa boleh buat, ada tinggal satu unit saja yang kosong, kalau ikutkan pun aku sebenarnya mo tempah di Subang Avenue nampak cam lebih bagus sikit tapi awal2 lagi sudah tiada kosong... jadi, terimalah seadanyaaa... kih kih kih... Kepada yang kaum lelaki, sorry la kamu terpaksa tidur di luar, jangan mareeee... 

Andu bah cian... tidur di luar....

Sebenarnya tujuan kami tinggal di sini pun bukan untuk bercuti, tapi untuk memberi moral support kepada abang kami Kee Zainal Abidin yang menjalankan pembedahan 'open heart surgery' baru-baru ni. Lokasi apartment tu dekat dengan hospital, boleh jalan kaki. Tu lah tujuan sebenarnya... Syukurlah pembedahan abang kami berjalan lancar dan selamat, dan kini keadaan abang kami semakin pulih, mudah-mudahan Allah berikan dia kesihatan yang baik, pulih sepenuhnya, kekal sihat, bahagia, panjang umur dan rezeki yang berpanjangan. Amin



  
Antara beberapa gambar kenangan ketika sanak saudara berkunjung di rumah Dtk Hj Kee Zainal Abidin, dua hari sebelum tarikh pembedahannya.
 
Ada kelebihan juga bila tinggal sama2 di apartment begini, kalau duduk bercerita berjam2 pun boleh, tidak perlu bayar minuman. Paling2 pun hint yang paling best bila minta bikin kan kopi, "aaaik... apa ko minum tu? cam sedap....." heheheheee... paham2 sudah laitu mo kena bikin kopi satu jug. Lepas tu senang bila kami mau duduk ramai-ramai baca Yasin. Kalau di hotel bukan tidak boleh, tapi agak sukar sikit la mo buat beramai-ramai serentak. Kelemahannya, bila saturang sakit semua terjangkit... ini lah gara2 si Otok ni satu unit tekena demam selesma, dia bawa virusnya dari Kota Marudu tau...hahaha...
.
si Yah bercerita dengan penuh semangat dan aksi


 Kasut para penghuni B-11, semua orang simpan kasut dalam rumah takut kena curi konon...

Kami semua dalam unit tu seramai 13 orang tau, termasuk si Ashraf kecik sudah 14 orang!!! Hahahaha... hebatkan boleh juga kami tidur begitu. Teringat kalau raya di kampung masa aku kecik2, bila semua adik-beradik balik ke kampung dengan keluarga, masing-masing tidur berhamburan di luar di atas lantai.. sofa semua tolak pigi luar supaya luas living room tu... memang best. Memang kebiasaan mesti ada yang tidur lewat atau nda tidur sampai pagi sebab jual temberang... berlawan2 cerita lawak siapa paling lucu di dapur sambil minum kopi tumbuk kaw kaw punya...Di sini pun sama juga, tidur lambat bangun awal. Bangun2 jak sambung cerita... maklumlah jarang dapat berkumpul bergini, masing2 pun sudah punya komitmen.


Masa tinggal di apartment ni kami masak sendiri...ehem.. pembetulan, kami di masakan makanan masakan sendiri taukeh Aeza Cafe yang memanglah terer masak, orang kata kalau dia rebus batu pun buli jadi sadap.. Bertuahnya kami ni...


Aku tau apa kamu fikir, aku ni dari tadi menggambar seja, aku nda tolong ka? wui wui... tolong sikit, ni aku tulung potong sayur... hahahahahaaa... hmm... aku suruh si Yah gambar aku cuci piring tapi dia nda mau, ceh... kalau nda buli aku buat skrip lagi...

 
tadaaaaaaaaaa... sudah siap masak ni... yummm yumm.... Ikan masak suami isteri atau pun masam manis, keh keh keh... sedap ni...


 Ini sup ikan belanak, sedaaaaaaaaaaaaap nya...

Masa makan la paling best, memang ngam la kalau ada darah Cina tu masih juga mo makan dalam mangkuk... yang silapnya ada kah makan pakai sinduk, sia sia jak aku beli tu chopstik... jadi kayu reput laitu... hehehehe... orang Korea yang makan nasi dalam mangkuk pakai sinduk... betul ka kita ni berdarah cina ni? Darah Kimaragang lebih kuat kali, tapi kalau gitu mesti mo makan linopot baru ngaaaaaaamm... hehehe...




Oklah tamat cerita untuk kali ni, kepada semua penghuni B-11, aku meminta maaf atas segala salah dan silap aku. Biasalah aku ni bukan perfect, manusia biasa yang ada banyak kelemahan.  Di campur lagi perasaan semua orang pada ketika ini bercampur-baur, penuh kerisauan dan tekanan, jadi ada yang cepat marah ada juga yang cepat merajuk kan? hehehehe.... Di harap kamu semua sudi la memaafkan aku. Kepada yang singgah membaca coretan aku ni, tima kaceh banyak2, inshallah nanti aku tulis lagi kisah2 yang lain.  Aku minta maaf la kalau cerita aku ni nda best sampai pembaca tertidur atas keyboard.. Akhir sekali, saya ingin mengakhiri kisah kali ini dengan ucapan salam hormat, salam sejahtera dan salam sayang... bye~ Selamat Tahun Baru!!! ....;-)

P/S tahun ni tahun apa? bluuuuuuuuurrr.....