ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Sunday, January 2, 2011

Bila adik-beradik sudah berkumpul...

Salam, apa khabar semua. Selamat menyambut tahun baru. Bagaimana kamu menyambut kedatangan tahun baru 2011? Ada yang ber 'bbq'... ada yang pergi tengok 'fireworks', ada yang keluar makan satu keluarga. Aku tahun ni duduk rumah batuk2 jak, kejangkitan si Otok masa tinggal di Casa Tiara. Lagipun tiada mood juga mo sambut2 New Year... bak kata kakak ku yang sulung Kee Nur : "tahun baru, perangai lama, tiada kelainan..." macam tu ka tu? hahahahaaa... apa pun aku mau mengambil kesempatan pada hari ini 2.1.2011 untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru. hmm... aku gerenti tarikh 20.11.2011 nanti banyak orang mo kahwin... hahahaaa...lari topik sekejap..

 si Adik bilang dia takut nengok gambar ni, cam Chucky bilangnya... hahahahaa... 

Kalau difikir2 kan sambutan tahun baru kalau ramai-ramai berkumpul tu mungkin meriah laaa, tapi kalau keluarga sudah berkumpul tiada sambutan pun rasa meriah juga.  Sebab bila berkumpul cerita2 kenangan masa zaman kanak-kanak yang mencuit hati pun terkeluar. Baru-baru ini, adik-beradik anak-anak Kee Abdul Jalil berkumpul tinggal bersama2 dalam satu apartment sederhana beramai-ramai. Yang lelaki tidur di luar, yang perempuan tidur dalam bilik, ada 3 bilik semuanya. Mujur juga dorang ni sabar bila ku sumbat tinggal di sana, ipar2 pun sporting saja.  Apa lagi yang suami isteri bah tidur terpisah2 le pulak, cian... Bukan juga aku nda terfikir mo tempah 2 unit tapi apa boleh buat, ada tinggal satu unit saja yang kosong, kalau ikutkan pun aku sebenarnya mo tempah di Subang Avenue nampak cam lebih bagus sikit tapi awal2 lagi sudah tiada kosong... jadi, terimalah seadanyaaa... kih kih kih... Kepada yang kaum lelaki, sorry la kamu terpaksa tidur di luar, jangan mareeee... 

Andu bah cian... tidur di luar....

Sebenarnya tujuan kami tinggal di sini pun bukan untuk bercuti, tapi untuk memberi moral support kepada abang kami Kee Zainal Abidin yang menjalankan pembedahan 'open heart surgery' baru-baru ni. Lokasi apartment tu dekat dengan hospital, boleh jalan kaki. Tu lah tujuan sebenarnya... Syukurlah pembedahan abang kami berjalan lancar dan selamat, dan kini keadaan abang kami semakin pulih, mudah-mudahan Allah berikan dia kesihatan yang baik, pulih sepenuhnya, kekal sihat, bahagia, panjang umur dan rezeki yang berpanjangan. Amin



  
Antara beberapa gambar kenangan ketika sanak saudara berkunjung di rumah Dtk Hj Kee Zainal Abidin, dua hari sebelum tarikh pembedahannya.
 
Ada kelebihan juga bila tinggal sama2 di apartment begini, kalau duduk bercerita berjam2 pun boleh, tidak perlu bayar minuman. Paling2 pun hint yang paling best bila minta bikin kan kopi, "aaaik... apa ko minum tu? cam sedap....." heheheheee... paham2 sudah laitu mo kena bikin kopi satu jug. Lepas tu senang bila kami mau duduk ramai-ramai baca Yasin. Kalau di hotel bukan tidak boleh, tapi agak sukar sikit la mo buat beramai-ramai serentak. Kelemahannya, bila saturang sakit semua terjangkit... ini lah gara2 si Otok ni satu unit tekena demam selesma, dia bawa virusnya dari Kota Marudu tau...hahaha...
.
si Yah bercerita dengan penuh semangat dan aksi


 Kasut para penghuni B-11, semua orang simpan kasut dalam rumah takut kena curi konon...

Kami semua dalam unit tu seramai 13 orang tau, termasuk si Ashraf kecik sudah 14 orang!!! Hahahaha... hebatkan boleh juga kami tidur begitu. Teringat kalau raya di kampung masa aku kecik2, bila semua adik-beradik balik ke kampung dengan keluarga, masing-masing tidur berhamburan di luar di atas lantai.. sofa semua tolak pigi luar supaya luas living room tu... memang best. Memang kebiasaan mesti ada yang tidur lewat atau nda tidur sampai pagi sebab jual temberang... berlawan2 cerita lawak siapa paling lucu di dapur sambil minum kopi tumbuk kaw kaw punya...Di sini pun sama juga, tidur lambat bangun awal. Bangun2 jak sambung cerita... maklumlah jarang dapat berkumpul bergini, masing2 pun sudah punya komitmen.


Masa tinggal di apartment ni kami masak sendiri...ehem.. pembetulan, kami di masakan makanan masakan sendiri taukeh Aeza Cafe yang memanglah terer masak, orang kata kalau dia rebus batu pun buli jadi sadap.. Bertuahnya kami ni...


Aku tau apa kamu fikir, aku ni dari tadi menggambar seja, aku nda tolong ka? wui wui... tolong sikit, ni aku tulung potong sayur... hahahahahaaa... hmm... aku suruh si Yah gambar aku cuci piring tapi dia nda mau, ceh... kalau nda buli aku buat skrip lagi...

 
tadaaaaaaaaaa... sudah siap masak ni... yummm yumm.... Ikan masak suami isteri atau pun masam manis, keh keh keh... sedap ni...


 Ini sup ikan belanak, sedaaaaaaaaaaaaap nya...

Masa makan la paling best, memang ngam la kalau ada darah Cina tu masih juga mo makan dalam mangkuk... yang silapnya ada kah makan pakai sinduk, sia sia jak aku beli tu chopstik... jadi kayu reput laitu... hehehehe... orang Korea yang makan nasi dalam mangkuk pakai sinduk... betul ka kita ni berdarah cina ni? Darah Kimaragang lebih kuat kali, tapi kalau gitu mesti mo makan linopot baru ngaaaaaaamm... hehehe...




Oklah tamat cerita untuk kali ni, kepada semua penghuni B-11, aku meminta maaf atas segala salah dan silap aku. Biasalah aku ni bukan perfect, manusia biasa yang ada banyak kelemahan.  Di campur lagi perasaan semua orang pada ketika ini bercampur-baur, penuh kerisauan dan tekanan, jadi ada yang cepat marah ada juga yang cepat merajuk kan? hehehehe.... Di harap kamu semua sudi la memaafkan aku. Kepada yang singgah membaca coretan aku ni, tima kaceh banyak2, inshallah nanti aku tulis lagi kisah2 yang lain.  Aku minta maaf la kalau cerita aku ni nda best sampai pembaca tertidur atas keyboard.. Akhir sekali, saya ingin mengakhiri kisah kali ini dengan ucapan salam hormat, salam sejahtera dan salam sayang... bye~ Selamat Tahun Baru!!! ....;-)

P/S tahun ni tahun apa? bluuuuuuuuurrr.....

8 comments:

Bunga Negara said...

ho ho mimang best bah - aku nda payah bikin apa2 tinggal makan seja - bestnya thank you thank you thank you nah

Kee Heritage said...

hahaha... apa yang nah tu kak?

FaMulan said...

siuknya dpt kumpul mcm ni...mari kunu kita ramai2 p lawat c meng baru kita kumpul2 begelimpangan di apmt meng ma haziq...hihi best kalikan...

Anonymous said...

I have to thank you for the efforts you have put in penning this website.
I'm hoping to view the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)
Here is my website quick cash loans

Anonymous said...


Everything is very open with a clear description of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Many thanks for sharing!

Anonymous said...

If some one wishes expert view on the topic of
blogging afterward i recommend him/her to pay a visit this
blog, Keep up the pleasant job.
Also see my page :: www.samedayloanshub.co.uk

Anonymous said...

buy ativan ativan elderly - ativan withdrawal mania

Anonymous said...

It's amazing to pay a quick visit this site and reading the views of all friends concerning this article, while I am also keen of getting know-how.

Here is my web site - bed bugs must die