ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Wednesday, December 29, 2010

Selamat pulang ke rumah abang Dtk Hj Kee Zainal Abidin Kee Abdul Jalil :)


Salamunalaikum semua, syukur kepada Allah, abang saya Dtk Hj Kee Zainal Abidin Hj Kee Abdul Jalil telah dibenarkan pulang dan selamat tiba dirumahnya lebih kurang jam 2 petang tadi. Hari Isnin ini dia akan ke hospital untuk membuka bekas jahitan pembedahan. Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada saudara mara dan sahabat handai yang jauh dan dekat, kerana mendoakan kesihatannya. Marilah kita semua terus mendoakannya supaya kembali pulih dengan sepenuhnya, kekal sihat dan bahagia disamping isteri dan anak-anak serta cucu-cucunya, serta keluarga dan sahabat handai yang menyayanginya. Semoga dia panjang umur dan dikurniakan rezeki yang berpanjangan. Amin.

Saturday, December 25, 2010

Syukur kepada Allah, Dtk Kee Zainal Abidin telah selamat menjalani pembedahan dan telah dipindahkan ke wad biasa petang tadi.

Salam kepada para penderma darah, ahli keluarga, dan para sahabat yang datang membantu, ucapan ribuan terima kasih atas bantuan dan doa yang diberikan kepada Datuk Kee Zainal Abidin yang telah selamat menjalankan pembedahan pada 21hb Disember 2010. Sukacita saya ingin maklumkan kepada seluruh ahli keluarga dan sahabat taulan bahawa abang saya telah dipindahkan keluar dari ICU (Intensive Care Unit) ke wad biasa pada petang tadi. Dia dipindahkan ke wad biasa di bangunan Menara Selatan, Tingkat 2. Segala jasa anda sekalian tidak akan dilupakan, semoga Allah memberikan balasan atas budi baik anda sekalian dengan lebih besar. Segala budi dan jasa anda sekalian tidak dapat dinilai dengan wang ringgit atau harta benda, saya bersyukur kerana diberi peluang mengenali anda sekalian. Ucapan terima kasih tidak dapat untuk menggambarkan betapa saya amat menghargai atas segala budi baik anda semua, terima kasih tidak terhingga.

Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk memohon ribuan maaf jikalau disepanjang tempoh ini ada kata-kata dan perbuatan saya yang menyinggung perasaan mana-mana pihak. Mungkin kerana perasaan saya agak terganggu, jadi dengan tidak sengaja kesabaran saya pun agak kurang, dan penjelasan tentang prosedur lawatan pun tidak berapa jelas. Kepada mana-mana pihak yang terasa hati, saya memohon maaf sekali lagi. Saya juga ingin memohon maaf sekiranya sepanjang tempoh ini pengurusan yang saya buat tidak memuaskan hati dan ada cacat celanya. Tidak ada alasan yang dapat saya berikan, cuma saya harap anda sekalian dapat memaafkan segala kesilapan saya.

Sekali lagi saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang banyak membantu. Saya bersyukur kepada Allah kerana membantu abang saya dan keluarganya. Saya juga ingin merakamkan kesyukuran ke atas keputusan pemeriksaan jantung abang saya Kee Nordin pada 21hb Disember 2010,  abang saya Kee Nordin tidak perlu menjalankan angioplasty dan doktor sudah memberhentikan pengambilan ubatnya. Saya berharap kesihatan kedua-dua abang saya ini akan bertambah baik pulih seperti semula dan kekal sihat, panjang umur, bahagia, dan rezeki yang berpanjangan. Inshallah.

Friday, December 24, 2010

Ayat Penunduk dan Ayat Pengasih

Assallamualaikum w.r.t dan Salam Sejahtera Keluarga dan Kawan-kawan Yang Dikasihi ...

Ini sajalah mo sharing al kesah yang kontroversial ni. Tapi ini kesah benar tau bukan rekaan semata-mata.

Kisahnya begini.. beberapa rakan sa mengamalkan ayat pengasih dan ayat penunduk ni. Ayat pengasih dan Ayat Penunduk ni adalah ayat-ayat dari Quran yang dibaca dan diamalkan. Punca rakan-rakan sa mengamalkan ayat ni adalah gara-gara takut kena marah boss bha ... Dari pemerhatian sa memang Ayat Penunduk dan Ayat Pengasih ni berkesan. Orang first time jumpa tak fasal-fasal jatuh cinta tergolek dog dan Boss pun tak dapat nak marah kat rakan-rakan sa. Fuh .. begitulah ganazz nya ayat -ayat ni.

Tapi sa tak setuju sebenarnya dengan tindakan rakan-rakan sa sebab itu bagi sa dah mengganggu 'freewill' orang. Sa pun risau juga, mesti ada ramai lagi yang mengamalkan ayat-ayat ni. kuang3x. Sebab ayat-ayat ini ada ditulis dalam buku-buku doa pastu uztaz akan maklumkan bahawa ayat-ayat ini tak boleh diamalkan bagi perkara-perkara yang melanggar hukum syarak ... hmmm ..

Jadi sa rasa terpanggil untuk menasihatkan kawan-kawan yang mengamalkan ayat ni berhentilah. Sebab sa rasa ini adalah seperti sihir menggunakan ayat-ayat Quran ja. Tak taulah itu pendapat sa saja.

Sebenarnya, pengamalan ayat-ayat ini memakan diri juga. sebab klu kita amalkan ayat-ayat ni sebab takut kena marah boss ke apa ke .. macam mana kita nak build self confidence. In the long run, kita akan jadi orang yang penakut...wuakakaka.. macam terer la pula sa. (Pendapat ni sa plagam pendapat orang lain). Biar ja lah boss marah, mungkin kita memang patut kena marah pun kan ... so experience kena marah boss ni mungkin laa.. boleh meningkatkan daya tahan diri dan ada banyak hikmah-hikmah lain ..kuang3x.

Di sini Sa rasa terpanggil untuk share doa yang baik untuk diamalkan:

1) La Hau La Walla Quwata Illa Billa - Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah.
2) La Illaha Illalah - Tiada tuhan selain Allah
3) Hasbunallah hi Wa ni'mal wakil - Cukuplah Allah sahaja sebagai penolong ku
4) Bismillahi Wa Tawakaltu - Dengan nama Allah aku bertawakal.

Pada pendapat sa, jika kita amalkan doa yang sa cadangkan di atas. Insha'allah kita akan menjadi orang yang berani dan berkeyakinan tinggi. Kita tak kisahpun kena marah dengan Boss sebab kita tahu benda tu tak bawa apa-apa mudarat pun. Bonus satu lagi, insha'allah ayat pengasih dan ayat penunduk pun tak akan dapat menguasai kita. Wallahuallam.

p.s.
1)Semak semula doa yang sa tulis tu sebab doa-doa tu sa main hafal ja tak pernah semak ejaan tajwid dan sebutannya .. kuang3x
2)Doa yang sa cadang di atas sebenarnya asas pegangan kita orang islam. Kalau kita menghayati doa -doa tersebut, kita adalah orang yang paling kuat rasa sa .. ( yang ini pendapat sa)
3) Jangan try-try sa aa.. sa tak terer pun . Saja nak sharing ja. Klu sapa-sapa marah kamu tumbuk ja tu pokok kelapa .... hehehe

Thursday, December 2, 2010

Looking for blood donors for my brother Kee Zainal Abidin Kee Abd Jalil who will undergo an open heart surgery

UPDATE :

* Abang saya telah selamat menjalankan pembedahan dan telah dipindahkan keluar dari ICU ke wad biasa pada 25 Disember 2010. Saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua yang telah sudi membantu kami, para penderma darah, ahli keluarga, sahabat handai dan para pembaca. Segala budi baik anda doa anda sekalian tidak akan kami lupakan, semoga Allah membalas jasa dan budi baik anda semua.

**My brother has undergone the surgery, today he has moved from the ICU to the ordinary ward. God's willing he will be able to go home soon. I would like to thank all the donors, family members, friends and readers for all your help and prayers. May you'll be repaid for your good deeds by Allah SWT in this world and in the Day after. Amin. 


Salam, dear family, friends and readers, we are currently looking for blood donors for our beloved brother Kee Zainal Abidin Kee Abdul Jalil who will undergo an open heart surgery on the 21st of December 2010.  If your blood type is O+ and willing to donate, please contact us for blood screening which is ongoing from the 2nd until 20th of December 2010. On behalf of my brother and family, we would like to thank you in advance, your kind gesture is greatly appreciated.


The requirements for donors  are as follow:

i. Age : Above 18 yrs
ii. Wt. : Not less than 45 kg
iii. In good health and not on medicationiv. Not pregnant or nursing (menyusu anak)
v. Have not undergone any surgery within the last 6 months
vi. Have exceeded 3 months from the last donation date
vii. Have not received a blood transfusion within the past 1 year
viii. Free from disease such as Hep B, Hep C, HIV and Syphilisix. Not involved in sexually active homosexual
x. Must be same blood group with patient
xi. Donors to come twice - first for screening test and second to donate blood.

B. Blood Bank Details:
i. 5th Floor, North Tower, SDMC (Previously SJMC),Subang Jaya,Selangor.
ii. Operating HrsMon - Fri : 08:30am- 1730pm Sat : 08:30am - 12:30pmThe centre is also open during lunch hours.
iii. Contact No. : 03 - 5639 1575

Note :
1. Donate Date is same as Operation Date i.e.21/12/2010; Time : 08:30am
2. Screening can be done starting  2/12/2010 until 20/12/2010 not later than 3pm. Those who want to check their blood group can do so at the Blood Bank Centre and once confirmed your type is O (+/-) , you can proceed to do screening. No charges will be incurred for blood group check and screening.
i. Last date to do screening : 20/12/2010 not later than 1500hrs (3pm).
ii. Those who drive can get their parking tickets stamp at the Blood Bank Counter to get free parking.
iii. Pse mention patient's name and MRN No.when enquiring/registering.

C. Patient's Details :
Name : Datuk K. Zainal Abidin bin A Jalil 
 MRN : 349269
Donate Date : 21/12/2010 (Date of Operation)
Time : 8:30am
Contact No Patient's Fmly members : 019 - 230 5051, 019 - 221 2718, 016 - 296 2431

Patient and immediate family members wish to thank to all to-be donors and appreciate this
kind gesture.May you'll be repaid for your good deeds by Allah swt in this world and in the
Day after. Amin.