ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Saturday, February 21, 2009

Ragam ahli politik berkempen...

Salam semua, apa khabar? Aku hari ni awal2 pagi sudah kena pergi meeting.. Ada pencalonan wakil penduduk. Hmmm... Aku tidak kenal satu orang pun yang datang hari ini.. Ini meeting pertama wakil penduduk Kristal dan pihak pemaju, dan meeting ni pun pasal baru mo tubuhkan jawatankuasa bersama (joint management). Best jugalah meeting ni walaupun pada mulanya aku tensen sebab terpaksa bangun pagi-pagi. Itu pun nyaris aku nda terbangun dan terlajak tidur gara-gara meningu tv sampai lewat semalam. Tapi meeting hari ni aku terpaksa pergi juga, bila time buat aduan dan komplen tu gemuruh betul aku sampai sakit dada...

Anyway, seronok juga aku dengar la kisah penduduk ni. Kebanyakkan komplen pasal student yang bersikap 'rude' dan suka curi parking orang. Ada yang kisah orang buang sampah dirumahnya. Kesian juga tu.. Tapi paling ramai komplen pasal kunci pintu yang tidak berkualiti, sampaikan ramai orang yang pigi meeting tu kata dorang semua pernah terkunci di dalam tandas! Aisehmen, nasib baik aku nda pernah terkunci.. kalau terkunci sama siapalah aku mo minta tolong. Anyway, ada satu benda aku mau komplen, masa perlantikan presiden dan setiausaha. Pengerusi majlis ni macam tidak pernah buat meeting saja. Tiada sesi suai kenal macam mana mau mengundi dan buat pencalonan. Tak kan undi dan buat pencalonan sebarangan saja. Aku ingat time belajar dulu, pilih perwakilan pelajar pun ada berkempen.. tapi kami tadi dua jam saja sudah dapat president. Nasib baiklah macam okay sija. Kita tunggu dan lihat perkembangan seterusnya tapi setakat ni penuh semangat dia mo buat lanjutan meeting untuk ajk penduduk. Baru naik takhta la katakan... hihihihi...

Aku rasa zaman sekarang ni mana ada orang tidak berkempen promote diri untuk menjadi wakil apa-apa persatuan, parti dan lain-lain. Kena promote dulu bah.. tidak promote mana siaorang tau apa ko boleh offer??! Mo jadi idol pun pakai sms voting juga ooo... Ini lagi kalau pilih wakil penduduk. Betul tidak... di Indonesia tidak lama lagi musim pemilihan wakil rakyat. Masing-masing calon buat poster yang beraneka ragam untuk promote diri sendiri sebab mo ambil hati pengundi. Macam tu la baru orang ramai dapat pilih calon yang dirasakan betul2 layak sebagai wakil rakyat. Tapi bila tengok poster dorang ni, aku pun confuse sebab kadang-kadang macam promote orang lain pun ada... sungguh konfius... konfius betul ni sampai tiga kali sebut perkataan konfius.. Susah-susah kamu tinguk la gambar ini sendiri. Walaupun macam tidak masuk akal tapi ini lah ragam ahli politik berkempen...

Hmm... aku rasa memang selama ni semua orang makan pakai tangan kanan...


Ejaan saja sudah ada yang salah... Kalau betul2 serious mesti dia tidak terima typo error macam ini...


Sudah almahrum, mukanya dikasi putih saja.. lepas tu gantung pula banner ni dilokasi yang menakutkan... ada pokok pisang segala..

Ini siapa? Barrack Obama punya long lost brother...


Lebih besar gambar David Beckham dari gambar calonnya. Yang mau diundi siapa?

Wuish seram!!! Belum apa-apa lagi sudah bawa golok (parang)


Macam iklan jamu...


Wah... ayat manis...


Step aside batman or cicakman... ini aku harimau jadian man...


hmm... no komen..


Sebetulnya ini poster apa? Ada underground gig ka nanti malam?


David Beckham lagi... berapa dia bayar royalti ni?


Macam album lagu kanak-kanak...


Macam jual anak pula...


Tidak takut anaknya kena culik...


Ini macam muka Ahmad Dhani....


Akhir sekali... salam metal pak!!!!


Nah kan? Apa ku bilang? Kalau betul mau menang atau jadi perwakilan mesti mau kempen dulu. Ini gambar-gambar aku terima dari teman aku di Jakarta. Hehehe... Anyway pengajarannya, kalau mo jadi calon mesti mau ambil hati pengundi. Sebab tu aku tidak hairan sangat bila ada wakil rakyat di Malaysia yang ambil gambar menjuluk mataku. Itu semua hanyalah taktik kempen dia, bukan dicuri gambar dari lubang kunci. Ialah zaman moden ni mana sudah ada pintu yang ada lubang kunci boleh tembus ke sebelah dinding. Lubang kunci grill adalah. Mungkin kalau di kampung2 yang jauh dari pembangunan ada kut tapi itu pun aku rasa adalah dalam dua tiga saja... Jadi aku rasa tiada siapa curi gambar dia melainkan dia sendiri beraksi dalam pose yang menarik hati untuk kempen terbarunya, "berbakti sepenuh jiwa dan raga kepada rakyat. Tiada gunting dalam lipatan, tiada musuh dalam selimut dan tiada niat terselindung. Segalanya ikhlas... jelas dan nyata". Jadi apa lagi, undilah dia atas kejujuran dan keihlasannya... Jadi jangan kutuk2 dia. Anda ada berani ka macam dia?



Monday, February 9, 2009

Amalan Minum Teh Untuk Kesihatan

Salam semua, apa khabar? Harap sihat selalu. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit tentang amalan minum teh. Pada ratusan tahun dahulu, amalan meminum teh bermula di negara China dan merupakan preskripsi ubatan. Bagaimanapun pihak maharajah telah menjatuhkan titah hanya golongan diraja sahaja yang layak minum teh. Tapi itu peristiwa pada masa dahulu, pada masa kini siapa yang tidak pernah minum teh. Tapi adakah anda benar-benar minum teh dan mendapatkan khasiatnya?

Walaupun secara amnya ramai yang tahu kebaikan minum teh untuk kesihatan tapi cara meminum teh yang diamalkan adalah tidak berkesan secara 100%, ini kerana kebanyakkan daripada kita seringkali menambah gula, susu, madu atau lain-lain ke dalam teh menyebabkan ianya lebih menjurus kepada kesan yang tidak baik untuk kesihatan dalam jangka panjang. Cara minum teh yang sebaiknya ialah dengan tanpa membubuh apa-apa perasa tambahan. Sebelum saya menceritakan cara terbaik untuk amalan minum teh, biarlah saya terangkan dahulu apakah kelebihan minum teh berbanding dengan minuman lain.

Menurut kajian kesihatan, amalan minum teh bukan saja baik untuk menghalang pembentukan kaviti gigi atau gigi berlubang, tetapi juga dapat mengurangkan risiko penyakit seperti Parkinson, malahan dapat meningkatkan daya ingatan (memory). Hasil kajian di Jepun mendapati golongan emas yang mengamalkan minum teh hijau (green tea) mempunyai daya ingatan yang lebih baik secara purata berbanding dengan golongan yang jarang minum teh.

Selain daripada itu amalan minum teh juga dikatakan baik untuk jantung, mengawal tekanan darah dan mengelakkan kanser. Ini kerana di dalam kandungan teh terdapat banyak flavonoids. Secara amnya ia berfungsi menghasilkan pigmentasi warna merah dan biru dan bertindak sebagai penghalang serangan serangga dan kuman. Selain daripada itu, flavonoids juga mempunyai kadar toxin paling rendah berbanding kandungan tumbuhan yang lain. Walaupun ramai yang mendakwa bahawa flavonoids merupakan sejenis anti-oksida semula jadi, tetapi mengikut kajian yang dibuat oleh Linus Pauling Institute, kesan kandungan flavonoids di dalam tubuh badan manusia adalah sangat sedikit dan tidak bertindak sebagai anti-oksida secara langsung. Hanya lebih kurang 5% kandungan flavonoids diserap ke dalam tubuh. Apabila seseorang mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan flavonoids yang tinggi, ia akan menyebabkan berlakunya proses anti-oksida di dalam darah. Tetapi ini bukanlah kesan tindak balas secara langsung yang diakibatkan oleh flavonoids itu sendiri. Ia berlaku apabila terdapat peningkatan uric acid dalam tubuh manusia ketika berlaku proses penyingkirkan flavonoids dari dalam tubuh. Aktiviti penyingkiran ini meransang proses Phase II Enzymes yang boleh menghapuskan aktiviti mutagens dan carcinogens iaitu punca kepada barah (cancer).

Secara ringkasnya, apabila seseorang meminum teh dengan cara dan kuantiti yang betul, akan berlaku proses pembersihan darah dalam tubuh anda dan secara tidak langsung dan ini akan membantu melancarkan perjalanan darah. Ia juga baik untuk jantung kerana amalan minum teh dapat mengurangkan tekanan atau mengawal tekanan darah dan menghilangkan perasaan berdebar. Selain daripada itu ia dapat mengawal kandungan lemak di dalam salur darah, dan menghalang berlakunya proses pembentukan barah.

Menurut kajian Pr. Christine Wu dari University of Illinois, kandungan polyphenols di dalam teh boleh mengurangkan bakteria di dalam mulut yang menyebabkan gigi berlubang dan jangkitan gusi. Secara tidak langsung ia juga boleh mengurangkan masalah nafas berbau. Bagaimanapun ia tidak akan berhasil sekiranya anda gemar minum teh ditambah gula, susu atau sebarang perisa tambahan. Bagaimanapun anda haruslah meneruskan amalan memberus gigi setiap hari, walaupun amalan minum teh dapat menghapuskan bakteria di dalam mulut, ia tidak dapat membantu masalah kesan kotoran pada gigi yang diakibatkan oleh merokok, meminum kopi dan teh yang berlebihan.

Cara meminum teh yang baik ialah tanpa mencampurkan sebarang bahan perisa tambahan samada gula, susu dan sebagainya. Jangan minum teh terlalu panas kerana ia tidak baik untuk proses pencernaan, meminum teh sejuk pula menyebabkan kahak. Minumlah teh dalam suhu 56 atau 62 darjah celcius, iaitu dalam keadaan hangat atau suam.

Selain daripada itu, apabila anda membuat teh jangan masak / rendam teh anda terlalu lama kerana ia bukan sahaja mengubah kandungan khasiat teh tersebut dan menjadi kan rasa yang pahit, tetapi turut membahayakan kesihatan anggota pencernaan anda. Teh yang terlalu pekat juga memberikan kesan yang tidak baik, ini kerana ia mengandungi caffeine and polyphenols. Apabila kandungan ini diambil berlebihan akan menyebabkan masalah tidak dapat tidur (insomnia) dan menggalakkan penghasilan gastric acid dan mencederakan perut anda.

Ramai kenalan yang saya dapati suka menyimpan uncang teh (tea bag) untuk diguna semula, tolong hentikan tabiat ini. Ini kerana bakteria akan berkumpul di dalam uncang ini setelah dibiarkan beberapa lama. Begitu juga dengan teh yang sudah siap dimasak, jangan minum teh yang telah dibiarkan terlalu lama atau semalaman kerana ia sudah dipenuhi dengan bakteria. Segala nutrisi di dalam teh seperti Catechins, Theanine, dan vitamins C dan B akan hilang setelah dibiarkan beberapa lama. Maka tidak ada gunanya anda simpan teh / uncang yang sudah dipakai atau disimpan lama, bukan sahaja tidak berkhasiat tetapi sudah dipenuhi bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

Jangan minum teh bersama sebarang ubat-ubatan kerana kandungan teh boleh mengubah isi kandungan ubat yang anda perlu ambil. Jarakkan sekurang-kurangnya dua jam selepas mengambil ubat-ubatan sebelum meminum teh. Jangan mengambil teh bersama alkohol kerana campuran teh dan alkohol akan membahayakan sistem pencernaan buah pinggang. Bagaimanapun meminum teh Oolong dapat menghapuskan kesan alcohol terhadap tubuh (hangover), tapi tidak boleh diminum bersama (dicampur) atau berselang dalam jarak waktu yang pendek.

Minum teh baik untuk menurunkan suhu badan bagaimanapun jika diminun dengan perut kosong, akan menyebabkan paru-paru anda terdedah kepada 'kedinginan' kerana kekurangan haba. Bagaimanapun minum teh selepas atau waktu makan hidangan utama (makan malam atau siang) juga tidak baik. Ini kerana kandungan teh boleh menghalang serapan zat besi di dalam makanan, seperti yang kita maklum kekurangnan zat besi boleh menyebabkan anemia. Selain itu ia juga menghalang serapan Thiamine, dan kekurangan Thiamine dalam tubuh akan menyebabkan penyakit BeriBeri. Selain daripada itu, elakkan meminum teh ketika anda mengalami PMS (premenstrual symptom), mengandung, menyusukan anak atau ketika demam.

Bagaimanapun kesan teh adalah bergantung kepada tindak balas tubuh badan seseorang individu. Setiap individu mempunyai tidak balas yang berbeza terhadap kandungan teh, jadi ambilah pada kadar yang sesuai dengan anda. Bagaimanapun anda dilarang mengambil teh berlebihan iaitu melebih 6 cawan sehari.

Bagi saya sendiri saya lebih gemar minum Oolong Tea, Green Tea, Chrysanthemum Tea dan Sabah Tea, dan tentulah tanpa dibubuh sebarang gula ataupun susu. Kepada yang baru hendak mencuba minum teh asli tanpa campuran gula, cubalah minum Sabah Tea, rasanya tidak terlalu pekat dan sedap diminum. Oolong Tea adalah agak pahit kepada orang yang tidak biasa, dan Green Tea lebih banyak khasiat berbanding teh lain. Selamat mencuba minum teh original.

Bagaimanapun janganlah bergantung kepada teh semata-mata kerana kajian masih dijalankan dan belum dibuktikan keberkesanan teh secara 100%, senaman dan cara pemakanan sihat merupakan pencegah penyakit yang terbaik. Akhir kata, semoga anda semua sentiasa sihat dan gembira disamping keluarga dan rakan-rakan.

Bahan Rujukan:
  1. Studies force new view on biology, Nutritional Action of Flavonoids by David Stauth- Linus Pauling Institute
  2. Tea Side Effects - Seven habits to effective drinking
  3. Science Daily

Wednesday, February 4, 2009

Robofair Exhibition 2009


Location: Cineleisure Mall, Mutiara Damansara
Time : 6 until 8 February 2009

For more info please log on to the official website.

Activities :

1. Robot Exhibition & Demonstration
2. Workshops & Seminars
3. Robodance Competitions
4. Launching of Aziz M. Osman latest robotic film CE1


Robodance Competition - How to enter?
1. Age 12 - 35 years old
2. A group or solo performance. Group members must not exceed 6 people.
3. Entry fee of RM20.00
4. Dance routine should not be more than 2 minutes 30 seconds for the preliminary round, and 4 minutes for the Final.
5. Participants should include robotic and futuristic movements in their dance routine.
2. Send in your details (name/team members, IC and contact numbers) to herne@robofair2009.com
3.Preliminary round will be at 6th February 2009, 8pm in Cineleisure Mall, Mutiara Damansara

Have fun!

Tuesday, February 3, 2009

Just for laughs...

A woman is having an affair during the day while her husband is at work .

Her nine-year-old son comes home unexpectedly,

sees the illegal lovers
and hides in the bedroom cupboard to watch.

Then the woman's husband
unexpectedly comes home.

She hides her lover in the cupboard,

not realizing that her little boy is in there already.
The little Boy says:
"Dark in here."
The Man says: "Yes, it is."
Boy: "I have a soccer ball, do you want to buy it?"
Man:
"No, thanks."
Boy: "My dad's outside, I'll call him if you don't buy it!"
Man:
"OK, how much?"
Boy: "$1,000."

A few weeks later it happened again ,

and the boy and the lover were in the cupboard together again.

Boy:
"Dark in here."
Man: "Yes, it is."
Boy: "I have soccer boots."
The Man, remembering the last time, asks the boy: "How much?"
The Boy says
:"$5,000."
The Man says: "Fine, I will buy them."
A few days later, the Father says to the boy:

"Grab your ball and boots,
let's go outside and have a game."
The Boy says:
"I can't, I sold them for $ 6,000."
The Father says: "That's terrible to overcharge your friends like
that...
$ 6,000 is way more than those two things cost.

I'm going to take you to church

and make you confess your "SINS."

They go to church and the father makes the little boy sit in the
confession booth and he closes the door.

The Boy says:
"Dark in here."

The Priest says: "Don't start that again!"

THIS IS MY CHURCH, NOT YOUR FATHER'S HOUSE !

Sunday, February 1, 2009

Jungfraujoch - Top of Europe


Salam semua... apa khabar? sihat? syukur... hari ni aku tidak tau mau buat apa, jadi aku selongkar koleksi cd simpanan aku... macam-macam ada daripada drama, movie, anime, game, software sampailah gambar... tiba-tiba aku terjumpa cd yang bertulis Europe - May 28. Wah! Ini gambar-gambar semasa kami melancong ke Eropah dulu... well to be exact bukan la the whole of Europe tapi kami menjelajah ke dari Switzerland sampailah ke Republic Czech. Oh yeah, masa di Czech tu aku angan-angan mahu cari Milan Baros bah tapi lain pula yang aku terjumpa, penjual t-shirt bola yang lebih hensem dan fasih berbahasa English... kekekeke... tapi aku terlampau terkejut tengok muka hensemnya aku tidak dapat bercakap.. terus aku keluar dari kedai... yang sebenarnya aku takut dia suruh aku beli... mahal la.. nanti sekali tengok made in India pula.. kenapa aku cakap macam tu? Adalah... nanti kalau aku rajin aku cerita...

Hari ni aku mahu cerita pengalaman kami iaitu si Faye, Apit, Din (Zainal), Kak Pah, Raisah, Rafiq, Sharmaine, Yoli dan juga aku; semasa melawat ke Jungfraujoch. Jungfraujoch ni juga dikenali sebagai Top of Europe... kenapa? sebab sinilah puncak tertinggi di seluruh Eropah.. Fuiyo punyalah semangat aku pada hari tersebut. Kami bertolak dari Interlaken naik keretapi. Keretapinya bersih dan selesa, pemandangan... fuiyo susah mo cakap.. punyalah cantik... Budak-budak pula sibuk bermain sendiri sambil menyanyi-nyanyi. Biasalah orang Asia kan.. aku pun terhibur, tapi yang buat spoil suasana dan buat aku temper adalah sebab dua orang American yang duduk tidak jauh dari kami. Sudahlah menjeling-jeling dia cakap pula kami ni Asian tidak bertamadun.. kurang ajar punya orang!! Dia ingat kami tidak faham ka? Nasib juga dorang tidak dengar.. Apa salah dia bagitau saja kalau suara budak-budak tu mengganggu.. memanglah dorang ni pun bah bising tapi tau la kan kalau budak-budak.. nasib baik tidak berlari sana sini, itu duduk menyanyi tu kira cukup baik sudah tu..


Tapi malas aku mahu peduli, daripada aku tensen dengan perangai orang putih tu bagus aku hayati pemandangan gunung yang cantik, air terjun yang berkilau... waaaaaaaah!!! Rasa macam mo buka jendela ja menghirup udara segar tapi nanti beku pula kami di dalam... hahaha.. Sampai di satu area aku lupa di mana, kami terpaksa turun dan tukar coach untuk ke puncak gunung. Dalam coach kami ada beberapa pelancong dari Jepun yang sudah berusia. Hebat juga dorang ni... Lepas tu sampai satu hentian dorang ni ribut-ribut sebab ada glacier... ish! buat aku pun terikut excited mahu tengok segala glacier... maklumlah aku kan kebaru-baruan nampak ais semula jadi yang bukan buatan peti sejuk... hahahaha..

Akhirnya kami sampai di puncak Jungfraujoch, pada mulanya kami punya plan mahu main sledge dog rides... rasanya anjing ni adalah baka Greenland atau Polar Colony... Di sini memang taman permainan snowboarding dan sledge.. Lepas tu ada terrace untuk tempat tengok pemandangan.. begitulah kira-kiranya plan kami tetapi cuaca tidak menyebelahi kami. Sudahlah sepanjang jalan hujan renyai-renyai, sampai di Jungfraujoch tiba-tiba pula blizzard! Orang ramai tidak dibenarkan keluar dari kawasan hentian, keluar pergi di balcony pun tidak boleh la.. Tapi ini saja peluang kami, entah bila dapat datang ke sini lagi... Jadi kami keluar juga ikut pintu tepi, bermain di salji dalam kawasan yang terhad! Belum puas bergambar blizzard pula tambah kencang habis ais kena ke muka.. sakit tau!! Kurang asam! Sudahlah aku beli kasut summer, habis basah stocking aku kena ais... sejuknya... Oh jangan hairan tengok gambar aku dan si Yoli pakai sunglass, sebenarnya di puncak ni disaran memakai sunglass sebab cahaya matahari terlalu terik... tapi lain pula jadinya cuaca dingin dan blizzard! Tapi berguna juga sunglass ni sebab selamat mata aku dari kena tembakan ais!!!


Ada banyak gambar lagi sebenarnya tapi sama si Faye la.. Aku punya copy yang complete ntah mana aku simpan... Yang aku jumpa ni ada sikit saja bercampur-campur dengan trip kami di Bali pada tahun yang sama bulan March. Anyway, sudah dapat main salji dan kena tamparan blizzard sikit aku kira puas hati jugaklah!! Semasa orang lain sibuk-sibuk membeli barangan cenderahati, aku beli satu bell kecil dan dua keping postcard.. Apa aku buat? Aku tulis ayat-ayat minta puji kepada kawan aku di Sunway, aku dengan besar lubang hidung mengumumkan yang aku berada di Jungfraujoch, Top of Europe!! Satu lagi aku kirim kepada diri sendiri... Hahaha.. Aku post disitu juga sebab cop tu yang paling mahal tu! Aku rasa inilah bukti yang paling kukuh aku di sini bwahahahaha...!!! Kembang kempis lubang hidung aku sepanjang menulis.. Si Yoli complain kepala dia sakit, orang lain pun sudah mulai sakit kepala dan pening... Aku masih lagi blur sebab terlalu syok sendiri dengan postcard aku! Bila sudah post barulah aku mulai sakit kepala.. rupanya kami kekurangan oksigen, maklumlah di tempat tinggi kan.. orang pun sesak... Si Faye pula sibuk melayan dua orang kanak-kanak riang yang sibuk mahu membelikan souvernir kepada kawan-kawan dorang... Wah! Gara-gara sibuk mencuci mata group kami terpisah.. Kak Pah dan si Raisah sudah naik train tapi kami tertinggal. Mujur lah handphone ada roaming dapat pesan supaya turun berjumpa di salah satu stesen di kawasan pergunungan. Kami pun singgahlah makan di sini.


Aku sampai di bawah ni masih lagi excited! Sementara tunggu makanan sampai aku dan si Yoli berlari pergi kedai souvernir comel di bangunan sebelah. Sempat juga bergambar-gambar! Tengah aku menggigil kesejukan lalu pula seorang cewek hindustan, pakai skirt mini dan tank top! Terkejutnya aku!!! Aiseh orang tempatan pun pakai sweater tebal-tebal dia pakai tank top sama skirt mini yang nipis macam musim summer la pulak!!! Lepas tu dia berjumpa dengan boyfriendnya dan jalan berpelukkan di sana sini entah mana juga tujuan dia pakai baju tipdak cukup fabrik tu.. bukan aku judgemental tapi alamak, boyfriend dia pun pakai sweater laaa.... sejuk la!!!


Okey, cukup sampai sini.. nanti lain kali saya cerita pengalaman kami yang lain pula.. Hehehe...