ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Sunday, November 9, 2008

Air oh air....

halo kepada suma kee's member!!! well,aku nie sebenarnya bukan apa maw menulis nie ari,tapi aku telampaulah sakit ati dengan kualiti air sekarang nie...lain ndak sedap..benci!!!rasa dia macam karat pun ada,macam tanah pun ada....lepas tue kalau mandi terasa gatal-gatal badan. Mula-mula tue aku ingatkan aku nie alergi lagi,salah makan ka apa kan sebab aku nie telampau la sensitif betul dengan makanan laut,kekacang dan habuk...kalau sudah kena tue huh!! bengkak-bengkak lah badan aku nie...hidup begantung dengan ubat,hari-hari pun maw makan ubat,2 minggu sekali kena beli ubat kalau ndak mampus lah begaruk sana sini,nanti orang ingat aku nie nda mandi pula.

ok!! bebalik kepada kisah air aku nie,hampir 2-3 ari juga lah aku nie mengaruk badan ku,merah-merah macam kena gigit nyamuk nie badan...hujung minggu aku pigi jumpa mama aku,then aku nie pun mengadulah dengan mama aku, makan ubat pun sudah tapi masi jugak bengkak-bengkak aku cakap. Lepas tue kami pigi lah klinik minta di jarum, ok lah sikit nda suda aku begaruk(sebenarnya sebab aku tetidur sampai bisuk pagi nya)bangun pagi-pagi balik lagi gatal badan!! sampai lah aku balik pigi rumah aku..so di pendek kan cerita,aku pun cakap lah dengan housemate aku and ada classmate aku jugak pasal aku punya 'kegatalan' yang melampau nie...wah...!!rupa-rupa nya bukan aku seja yang kena,tapi hampir suma org yang tinggal di tempat kami tue kena sebab air kotor!!!! bekarat!!! huh!!! so aku pun mengambil keputusan lah kunu takut kena lagi ,nda maw minum air masak di rumah tue,hari2 beli mineral water...mandi tue masi lagi lah...terpaksa membeli dettol...teringat zaman-zaman aku dulu time sekolah pun kena mandi guna air di campur sama dettol,and guna sabun pun sabun dettol...oleh sebab alergi aku nie.


Cerita pasal air nie pun adalah jugak kisah buduh dia dengan aku.....teringat aku kemalasan aku dulu.aku nie jenis yang mesti minum air semaksimum mungkin..kalau ndak,mulalah aku rasa kulit aku nie macam kering lepas tue rasa maw muntah....kadang-kadang tue time tidur pun aku boleh tebangun lagi semata-mata maw minum,kalau ndak minum tue ndalah aku tetidur nie..adalah satu malam nie,seperti biasa aku tebangun sebab haus..tapi aku malas maw pigi dapur mengambik air(sebenarnay takut ..)hehehe...so aku pun cakap lah dengan diri sendiri heheh...bisuk jak lah minum..lepas tue start la aku rasa paning-paning nie macam maw muntah lagi...nda suda dapat tidur..pusing-pusing badan,menelentang,tiarap...ndak jugak tetidur...paning lagi adalah!!! tapi tue la budu kan ndak jugak maw kunu pigi minum sanggup lah jadi macam orang gila dalam bilik...bisuk paginya di kelas aku jadi macam sot-sot sebab kurang tidur!!! mata lebam..orang soal lain aku jawab lain...sepa suru malas kan...hehehe padan muka...satu malam ndak dapat tidur...so moral of the story...bagi manusia-manusia yang malas and penakut macam aku nie,sediakan lah satu botol air dalam bilik so ndak payah lagi maw bangun keluar pigi dapur ambik air kan...heeehe...ok lah itu seja aku maw tulis...nada suda idea aku nie...ketiak pun bau masam suda time untuk aku mandi!!! adios!!

5 comments:

kopitumbuk said...

hahaha... emm.. bukan juga pasal ada orang mati dalam tangki air hostel kamu? jeng jeng jeng, cuba ko tadah air jan2 ada rambut...

tokeypets said...

huhuhu ada jugak kunuaku tepikir macam tue taw...ndak berani jak dicakap...

Aiso said...

hehehe... funny. ko tau kah saya pernah baca secret untuk badan sihat dan tidak mudah sakit? setiap pagi asal bangun saja trus minum air banyak baaaaaanyak. dalam 1 botol ke 3 botol besar kah kalau mampu. Pasti nda lama lepas tu mau bung air kici selalu. Maka banyak toksik hilang kunun. Setuju ka? aku nda permah la buat takut aku kambung perut. Paling paling 1 gelas jak.

AragangTandik said...

aik akupun pula beberapa hari ni gatal-gatal badan. Rupanya air yang bikin gatal ni, betul lah tu air tu bebau.

AngahBayan!! said...

aik mimang petua bagus tu kalau bangun tidur,seblm buat apa2,minum air suam dulu.senang trus buang air.badan pun sihat. chewahhhh