ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Monday, October 27, 2008

Patung buatan kulit manusia? Tipu orang saja la...




Pernahkah kamu terima email berantai yang mengirimkan gambar-gambar patung ini disertakan mesej yang kononnya patung ini diperbuat daripada kulit dan rambut manusia yang asli? Apabila saya membaca email tersebut saya berasa terkejut, nyaris percaya tapi saya pikir lagi, esh nda mungkin la... Kalau rambut, saya masih boleh terima kerana memang ramai orang yang menjual rambut mereka untuk dijadikan rambut palsu berkualiti tinggi, tapi kalau mau pakai kulit manusia untuk membuat patung adalah mustahil kerana kulit akan menjadi kering, kasar dan bertukar warna. Saya pasti ini adalah antara gambar-gambar patung yang anda pernah terima kan?




Di Jepun pembuatan patung yang serupa manusia memang sudah jadi culture mereka, tiada yang pelik tapi tidak lah sampai ke peringkat mengunakan kulit manusia. Sebenarnya patung-patung yang terdapat didalam gambar itu dibuat oleh seorang sculptor terkenal di Jepun, Yoshiko Hori. Dia menggelarkan koleksinya "iki-nin-gyou" atau bermaksud "living dolls" atau juga dikenali sebagai "dolls in the flesh". Bukannya dia membuat statement yang patungnya dibuat menggunakan human flesh tapi dia mo kestau patung dia hebat betul sampai macam orang betul in flesh.. hahaha bikin lawak saja email berantai ni... Tapi rasanya gossip pasal patung dia ni buat dia bertambah popular. Anda boleh lihat koleksi patung-patungnya di official websitenya sendiri, di situ gambar-gambar patungnya sudah diedit dengan menggunakan photoshop supaya kelihatan realistik.

Di Jepun ada segelintir orang akan mengambil patung yang bersaiz ukuran manusia sebenar sebagai companion. Bila mereka-mereka ini sudah betul-betul bertemu pasangan yang bernyawa dan akan berkahwin mereka akan membuat upacara pengebumian untuk patung mereka ni (sending off ritual). Hmm.. tetapi bukan ramai yang begitu hanya segolongan kecil. Memang aneh but who are we to judge others kan...?

Semasa saya menyertai acara KLIFF (Kuala Lumpur International Film Festival) yang lalu saya juga pernah menemukan patung yang sangat-sangat mirip dengan manusia benar. Patung itu digunakan oleh produksi filem di Korea untuk menggantikan watak-watak stuntman. Pertama kali saya nampak saya sangka ada seorang lelaki separuh umur berbangsa Korea sedang berdiri, sambil matanya tertutup, tetapi alangkah terkejutnya saya bila saya lihat betul-betul... eh! Mana kaki dia? aaaaaahh! Bila tengok dekat-dekat aisehmen patung bah pula. Tapi bila lagi dekat tiba-tiba patung itu membuka matanya dan tersengih memandang saya. Wah!! Terperanjat betul. Rupanya inilah teknologi Korea yang terkini dalam produksi perfileman. Setiap otot mukanya boleh digerakkan dengan controller. Hmm saya mo explain pun terlalu panjang dan teknikal jadi tidak perlulah sampai situ. Cukuplah saya katakan patung ni memang serupa manusia, dibuat dengan begitu teliti sampaikan kulit mukanya pun ada pori-pori dan bintik-bintik seperti kulit manusia yang betul, macam patung tadi pun tidak boleh challenge la hahahaha.. nyaris saja saya pegang nasib baik ternampak sign di tepi "PLEASE DO NOT TOUCH!"

Patung-patung robotic ini mengantikan tempat stuntman dalam filem, juga digunakan untuk adengan-adengan yang terlalu mengerikan contohnya orang yang terbakar, mayat-mayat, aksi pembunuhan, pembedahan, csi dan lain-lain. Teknologi mereka ni banyak digunakan oleh pembuat filem Hollywood. Saya rasa mungkin negara kita ni belum mampu untuk membeli teknologi ni, mahal.. lagipun sudahlah mahal scene yang macam begitu akan dipotong (tapis) jadi buang duit saja. Sebab tu kali ramai produser filem tempatan buat jalan selamat dengan cara terbitkan cerita cinta saja. Budget nda terlalu besar, tiada special effect dan tidak kena tapis.. Saya rasa seronok sepanjang menyertai KLIFF sebab dapat jumpa banyak pakar pembuatan filem dari Korea terutamanya satu pakcik yang selalu datang berkunjung melawat tempat pameran kami. Tak tahu namanya kami panggil dia 'ajishi' saja, perkataan korea yag maksudnya pakcik.. Oh sudah melalut pigi tempat lain pula sorry..

Kalau kita banyak berjalan lebih banyak ilmu yang boleh perolehi. Kita boleh lihat culture yang berbeza dan ada pula yang hampir serupa. Bagaimanapun nampak jangan percaya, dengar jangan percaya tapi kaji dan siasatlah terlebih dahulu, kalau tidak nanti jadi fitnah.. orait geng jangan tensen sana..

24 comments:

Aiso said...

pernah aku dgr cerita mcm ni, si A ni kunun study sana jipun la. Jd kawan dia si B ni mengirim patung untuk companion tu hehhee. Si A ni mimang innosen nda tau apa tu patung ba. Jadi bila dia suda mau balik dia pigi la bili. Sampai di kedai tu ada la orang kasi ketawa dia ba. Untuk mengelak malu dia cakap la "sebenarnya bukan aku punya ba ni. Kawan aku minta kirim saja". Selepeas mendengar penjelasan dia itu cashier pun cakap, "jan la bah ko risau. nda apa2 juga. lagipun semuuuaaaa orang yang datang membeli sini cakap dorang beli sebab ada orang kirim"... hahahahaha

Aiso said...

ngam kali sama aku tu kan... tu patung? :)

Cherry Lips said...

kakakaa aiso, sa ada tu web dia yang jual companion doll online tu. ko mau? adaaa.... tapi tulis cina la (made in china punya). Bagus la ko cari yg Jipun punya cam orang real konon... hehehe.. jan marah gurau jak..

Cherry Lips said...

kakakaaa kasian si A, malu oooo..

e'Odu said...

emmm aiso buat apa ko barang patung kin companion...silap2 jadi antu tu nanti tetandang pula macam si cherry lips buat ma patung dia...hehehe, bebaris cewek mau ma ko pun tapi ko jak yang telampau jual mahal...wauhahaha

Nazri Aldusuni said...

kalau ada patung sumandak mau juga sy simpan di rumah bikin kawan2 hahah iti no pamagunan ...

Nazri Aldusuni said...

Kee tokoh pembangunan Tawau

Oleh SITTI NOR AZIZAH TALATA



Ahli keluarga Kee melihat susur galur sejarah keluarga itu yang dipamerkan pada hari Perhimpunan Keluarga Kee di Dewan Masyarakat Tawau baru-baru ini.
- Gambar SITTI NOR AZIZAH TALAT

--------------------------------------------------------------------------------



TAWAU 29 Okt. - Sebut saja nama keturunan Kee ia cukup sinonim dengan masyarakat di sini malah beberapa pemimpin kanan kerajaan Sabah turut berasal daripada keluarga itu.

Antaranya ialah Pembantu Menteri Kewangan negeri, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan dan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk K. Y. Mustafa.

Mengikut sejarah, Kee adalah nama seorang lelaki Cina berketurunan Hainan iaitu Kee Kim Swee yang memeluk Islam dan menggunakan nama Kee Abdullah.

Tambah menarik, Kee Abdullah adalah pegawai kerajaan pertama di Tawau yang dilantik oleh Kerajaan British Charted Company pada 16 Oktober 1894.

Beliau turut menjawat jawatan sebagai Pegawai Pemeriksa Kastam dan Pemungut Hasil Cukai, di bawah Residen Ar. Dunlop yang berpangkalan di Silam, Lahad Datu.

Sebagai pegawai kerajaan, Kee Abdullah turut bekerjasama dengan seorang lelaki berketurunan Bugis Wajo iaitu Pua Ado atau nama asalnya, La Toampong Andi Bukku untuk mentadbir bandar Tawau.

Pua Ado ketika itu dianggap penghulu atau ketua daerah yang pertama di Tawau oleh pihak British.

Hasil kerjasama itu, Kee Abdullah dan Pua Ado kemudian mengambil keputusan meneroka kawasan Tanjong yang kini dikenali bandar Tawau oleh penduduk dan orang luar.

Daripada sebuah kawasan lapang, Tawau kemudian secara perlahan-lahan berkembang menjadi pekan kecil.

Hasil penerokaan Kee Abdullah bersama rakannya itu, hari ini, Tawau muncul antara kawasan yang semakin membangun dan merupakan antara pusat perniagaan utama di Sabah.

Sebagai menghargai usaha dan kegigihan Kee Abdullah itu, satu perhimpunan keluarga Kee diadakan di Tawau baru-baru ini yang bertempat di Dewan Masyarakat Tawau.

Pada perhimpunan itu, lebih 2,000 waris keturunan keluarga Kee dari seluruh Sabah hadir menyertai perhimpunan yang julung kali dan terbesar diadakan.

Pertemuan itu diadakan bagi mengeratkan hubungan silaturahim sesama keluarga Kee terutama di kalangan generasi muda. Kira-kira 30 warga paling tua keturunan Kee turut hadir.

Pada perhimpunan itu, gambar-gambar lama, keratan akhbar dan barangan peninggalan keluarga Kee dipamerkan di satu sudut khas yang disediakan pada majlis itu.

Ketua Daerah Tawau pada masa ini iaitu Kee Mohd. Ayub Kee Abu Bakar juga adalah antara pewaris keturunan keluarga Kee.

Selain beliau, dua bekas pemimpin rakyat berketurunan Kee ialah Datuk Ahmad Baharom Titingan dan Mohd. Kamil Kassim.

Anonymous said...

Deffo wаѕnt thе гeaction I was waіtіng for!


Havе a look at my wеb blog; fast cash loan online

Anonymous said...

That ωas not the sort of thing I was predicting:
'(

Here is my weblog: fast cash advance payday loans

Anonymous said...

I've been looking for a comprehensive discussion on this for weeks, and this has been a good help. I will be getting this shared on facebook for sure.

Also visit my webpage cheap personal loans

Anonymous said...

Don't mind browsing blogs and so on on rainy days.

Here is my blog post - fast payday loans

Anonymous said...

Ӏ haνe sрent all of thе ԁaу
so faг reading through all these аrtіclеs.
But this is ѕtіll more fruіtful than
yeѕteгday ωaѕ!. Аt
leаst I will learn ѕomething new.

Have a look at my web-ѕite; best loan

Anonymous said...

Mowed both front аnd bаck lawns, tіmе for a calming afternοon reading thе ρosts
on heгe... might have to pop to thе dump ωith some
refuse though

Stoр by my wеbpage :: best loans on the market

Anonymous said...

Last mіnute articles are usually the best, the writing ϳust flοωѕ οut onto the ѕсreen.


Hаѵe a look at my website: best unsecured loans for bad credit

Anonymous said...

Werе all a sucκeг for an oсtopus!


My web sitе :: loan broker

Anonymous said...

Ι have ѕpеnt all of the dаy гeading аll these рosts.

But this iѕ ѕtill morе fruitful than yeѕterdаy ωas!
. At leаst Ι'll learn something.

Here is my web-site - best uk loans

Anonymous said...

Nοw thеn, its question time, do ωе have the
opρortunity to ask a diffіcult question?


Feel fгee to visit my web-site ... best personal loans

Anonymous said...

Off for a ѕсan on my fingers, cаn ardly typе ωith this break.
Has anyone ever tried typing with a fгacturеԁ forefingеr!

?.

my webpage :: personal loans uk

Anonymous said...

Ѕρur of the moment edіtoгials are usuallу best, the sеntenсes just pour out onto thе ѕcгeen.


My blog ρost ... small personal loans

Anonymous said...

Need some morе cοntent οn this - any ideaѕ coνering who I сould reaԁ or ωhat forums I
could joіn?

Vіsit my web-site ... fast loans uk

Anonymous said...

Aw, trу not to mind. It's the old saying...when it cannot be done, better to do it yourself.

my web page best small loans

Anonymous said...

Whаt are youг rеferences?


Feel fгеe to ѕurf tо my hοmepage; best loans uk

Anonymous said...

I've gotta get it all done because I won't havе the opρortunity to dо it other wise!


Here is my site - unsecured loans

Anonymous said...

Thiѕ has mаde me think if theгe's a couple of places I could do things in a more focused way.

Check out my web-site best Loan deals