ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Sunday, September 21, 2008

BUDGET RAYA

Eh eeeee.............kenapa mahal betul bil letrik ni sampai RM353.70 ? Ai ai ai......... tarif letrik sudah naik kah? Atau ada pembaziran dirumah ni? Aik kalau begini mesti tutup suis-suis. C Pais ndak buli telampau baa aikon tu. Nah kan mahal betul sudah ni bil. Sudahlah minyak kereta mahal .......... Sekarang ni kerja ku asyik2 pereksa suis, mana lampu, kipas aikon yang bepasang tapi nda ada orang disana, terus je ditutup. Masak air pun bagus guna gas ndak payah la guna letrik, tapi.............. gas pun mahal juga lo. Ah........ pakai gas la. Heater di kamar mandi? Nda mau juga? Aik sejuk ba pula kalau nda ada air panas. Biarlah itu ba pula aku sendiri nda tahan mandi air sejuk he he he aku juga yang bayar bil ndapa la kan? kan? Kan? Hey, budget untuk Hari Raya ni kena kurang la nampaknya.

BUDGET RAYA
Baju satu pasang seorang untuk sekeluarga - RM350.00
Kasut/Selipar satu pasang seorang untuk sekeluarga - RM250.00
Kueh/Biskut - RM150.00
Tambang Kapal Terbang - RM700.00
Kenderaan dan Penginapan - RM350.00
Duit Raya budak-budak - RM250.00
Sedekah Orang Tua2 dan Balu2 - RM300.00
Juadah Raya - RM150.00
Yuran - RM300.00
Lain-lain (Makan2 dijalan) - RM500.00
Jumlah RM3,300.00

Aik bukan pula bekurang ni betambah pula - defisit budget lagi. Pendapatan baru RM2,000.00 perbelanjaan sudah RM3,300.00 - kurang RM1,300.00. Mana yang buli di kasi kurang ni ah? Paling-paling duit budak-budak dan orang tua-tua/balu-balu kan? Ah kasi kurangla ba duit budak-budak tu .............last-last nda paya kasila, tapi yang tua-tua di kampung tu? Kesian ba pula kan. Harap-harap ada 'bonus' kalau nda da nampaknya itu budak2 silap-silap dapat 50 je. Anda bagaimana?

7 comments:

Kee Heritage said...

kasi 20 sen jak kak, kembali ke zaman silam masa sudin mo dating sama matair dia dalam seniman bujang lapok.. hahahah

sujini said...

Now that Pak Lah is no more the Finance
Minister, maybe you can see Najib and
relate this to him.
If you are lucky Rosmah might have
some left over Kueh Raya Gifts ( meant
for the army) to spare.
As for baju and kasut Raya, just
recycle.
The Kee clan in Tawau won't know the
difference.
If you want to give 50 sen to the kids
make sure you use a thick angpow
envelope and sealed it with glue so
that they can only open it when they
get home.

" Selamat Berhari Raya - a different
lifestyle "

liau said...

Hahaha I like the recycle bit especially from Rosmah. Ni kena beli gam gajah ni. By the way, looking forward to seeing you all in Tawau. My hugs n kisses to Raisah and my cucu (anak Thariq).

Meng jan tekejut kalu dapat 20 sen he he he.

Kee Heritage said...

hmmm.. mo kana check la ni kalau begam tu reject hahhahaha..

cuba kamu pi wikipedia and search malay ghost section, adakah patut ada oran tambah senarai hantu di sana, hantu khairi kwakwakwakwa..

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_in_Malay_culture

liau said...

Ya ka? wah kalu di sini yang kak tau ada antu bangkit, balan-balan, pontianak, galap, antu kokok em..........pengait tu antu ka?

Kee Heritage said...

pengait tu pembunuh upahan contractor hahahah...

Norhana Kee said...

Pangait tu orang idup bah kan...yang putung kepala tanam di jambatan hehehe tapi itu antu juga baitu...