ANNOUNCEMENT!!

There will be an exhibition done by Sabah State Library for the opening ceremony of Bandar Sri Indah in Tawau on the 8th of March, 2011. There would be several prints of Tawau old photos on display and the Kee Family book by Kee Faridah as well. Please stop by and visit if you have the time :)

Wednesday, September 17, 2008

RESIPI KELUARGA

KUEH RANGIN

Bahan-Bahan:
1 bungkus tepung pulut
2 biji kelapa (tidak tua tidak muda yang sedang-sedang saja) diparut
Gula Merah

Cara Membuatnya:
1. Tepung pulut dicampur dengan kelapa parut
2. Tabur bahan tadi dalam dulang pembakar setebal 1 1/2 inci tebal.
3. Tabur gula merah sesuka hati tebalnya.
4. Tabur lagi tepung pulut bercampur kelapa diatasnya setebal 1 1/2 inci tebal
5. Bakar dalam ketuhar sederhana panasnya sehingga masak kekuningan.

Resipi: Pemberian Kak Hang

p/s : Meng, Kak Hang ni pakar memasak tau. Agar-agar dan halwa papaya tu satu lagi resipi istimewa keluarga macam acar buah Mak Su. Malangnya kakakpun ndak tau buat. hehehe

3 comments:

KeeHeritage said...

wah! sedap2 ni. bagus kakak belajar resepi dia ni. Hehehe..

liau said...

Insyallah kalau ada kesempatan. Sayangnya orang tua2 yang pandai2 masak spt Arwah Tua Awang, Tua Isa dan Kak Damda semua sudah tiada. Yang kakak tau cuma tinggal Kak Hang, Kak Tinam (bukan orang lain dari diorang si Usup yang ada restoran di Bandau tu) Ko pun tau kan Arwah si Mail tu (abang si Usup)pandai masak.

Kee Norhana said...

wuiiinaa buli di cuba ni resepi ni... nanti aku tarai...