KUEH RANGIN
Bahan-Bahan:
1 bungkus tepung pulut
2 biji kelapa (tidak tua tidak muda yang sedang-sedang saja) diparut
Gula Merah
Cara Membuatnya:
1. Tepung pulut dicampur dengan kelapa parut
2. Tabur bahan tadi dalam dulang pembakar setebal 1 1/2 inci tebal.
3. Tabur gula merah sesuka hati tebalnya.
4. Tabur lagi tepung pulut bercampur kelapa diatasnya setebal 1 1/2 inci tebal
5. Bakar dalam ketuhar sederhana panasnya sehingga masak kekuningan.
Resipi: Pemberian Kak Hang
p/s : Meng, Kak Hang ni pakar memasak tau. Agar-agar dan halwa papaya tu satu lagi resipi istimewa keluarga macam acar buah Mak Su. Malangnya kakakpun ndak tau buat. hehehe
News update regarding family events, travel and tours, interest, family recipes etc. To the rest of family members who wish to be part of the Kee Heritage Team, please leave your email at the message box so I will be able to send invitation for you to join the team. Hopefully each team member will contribute to the blog and post stories they wish to share here as well. Thank you.
3 comments:
wah! sedap2 ni. bagus kakak belajar resepi dia ni. Hehehe..
Insyallah kalau ada kesempatan. Sayangnya orang tua2 yang pandai2 masak spt Arwah Tua Awang, Tua Isa dan Kak Damda semua sudah tiada. Yang kakak tau cuma tinggal Kak Hang, Kak Tinam (bukan orang lain dari diorang si Usup yang ada restoran di Bandau tu) Ko pun tau kan Arwah si Mail tu (abang si Usup)pandai masak.
wuiiinaa buli di cuba ni resepi ni... nanti aku tarai...
Post a Comment